Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas domes frakcijas NA/LRA deputāti pieprasa pārtraukt darbības, kas saistās ar staltbriežu nonāvēšanu

© pixabay.com

Atsaucoties uz izskanējušo informāciju, Rīgas domes frakcija Nacionālās apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un Latvijas Reģionu apvienība deputāts Valdis Gavars norāda, ka šāda veida rīcība ir nepieņemama, kā arī viņš personīgi ir pret dzīvnieku nogalināšanu, it īpaši to, kuri tikuši speciāli audzēti, lai pavairotu staltbriežu populāciju, vēsta frakcijas vecākā referente.

Pēdējā laikā plašsaziņas līdzekļos izskan informācija par SIA “Rīgas meži”, paziņojumu par briežu dārza “Rīgas brieži” medību tiesību izsoļu rīkošanu, kurā izsoles priekšmets ir SIA “Rīgas meži” 42 staltbriežu (skaits ir provizorisks) medību tiesību nomu laikā no 2023.gada 15.augusta līdz 2023.gada 31.decembrim.

No izsoles nolikuma un medību nomas līguma izriet, ka nomniekam ir jāorganizē piebarošana un medības. No minētā secināms, ka tiks veikta masveida staltbriežu “slaktēšana” laikā, kad viņi uzņems barību.

2023.gada 1.augustā deputāts Valdis Gavars pieprasīja SIA “Rīgas meži” sniegt paskaidrojumus par publicētajiem paziņojumiem un nekavējoties pārtraukt darbības, kuras saistās ar staltbriežu nonāvēšanu.

2023.gada 2.augustā saņemta atbilde no SIA “Rīgas meži” valdes priekšsēdētājas Anitas Skudras, kurā norāda, ka jau kopš 2021. gada rudens viņi risina situāciju par esošo staltbriežu ganāmpulku. Staltbriežu dārza izvērtēšanai un tā iespējamo nākotnes scenāriju noteikšanai 2021. gada nogalē piesaistīja neatkarīgus ekspertus - biedrību “Bioloģisko lauksaimnieku un savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācija” un dzīvnieku vērtētājus, kuri konstatēja, ka sākotnēji definētās briežu dārza vajadzības (dzīvnieku selekcija un sugas populācijas pavairošana) nav iespējams nodrošināt, jo laika gaidā radušās neatgriezeniskas izmaiņas dzīvnieku ģenētiskajā fondā, kā arī tas rada finansiālu slogu staltbriežu un tā dārza uzturēšanā.

Neskatoties uz to, ka abas izsoles ir noslēgušās neveiksmīgi, SIA “Rīgas meži” vēl joprojām meklē drastiskas iespējas kā atbrīvoties no staltbriežiem, jo tie uzņēmumam rada lielu finansiālu slogu.

Briežu dārzs tika izveidots ar mērķi pavairot labāko Latvijas dabisko briežu populāciju īpatņus, pēc tam tos izlaižot Rīgas pilsētas mežos, tādejādi izveidojot staltbriežu populāciju vietas, kur tās līdz šim nav bijušas, un uzlabot apkārtējo mežu bioloģisko daudzveidību.

Šāda veida rīcība neatbilsts briežu dārza izveidošanas mērķim, tāpēc Rīgas domes frakcija Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un Latvijas Reģionu apvienības deputāti pieprasa SIA “Rīgas meži” nekavējoties pārtraukt šādu izsoļu rīkošanu un tamlīdzīgas darbības, kuru mērķis ir nonāvēt staltbriežus.