Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Vētrā cietušajiem Dobeles novadā pabalstos izmaksāti 2,4 miljoni eiro

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Dobeles novadā vētras seku novēršanas un krīzes pabalstos izmaksāti 2,4 miljoni eiro, informē pašvaldības pārstāve Līva Elarte.

Pabalsti Dobeles novadā 7.augusta vētras seku novēršanai tika izmaksāti divos ciklos. Pirmais bija finansējums līdz 3000 eiro apmērā jumtu un logu labošanai. Kopumā līdz 3.oktobrim 736 mājsaimniecībām izmaksāti 2 040 930 eiro. Pabalstam tika saņemti 1059 iesniegumi.

Otrais solis bija krīzes situācijas pabalstu piešķiršana līdz 2500 eiro apmērā. Šajā ciklā kopumā līdz 3.oktobrim pabalsti izmaksāti 383 634 eiro.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministres Ingas Bērziņas (JV) vizītes laikā Dobeles novada domes priekšsēdētājs Ivars Gorskis norādīja, ka joprojām aktuāls jautājums ir azbesta šīfera jumta seguma izvešana. Lai gan liela daļa iedzīvotāju spēja iekļauties pašvaldības noteiktajā termiņā līdz 1.oktobrim, tomēr ir arī daudz cilvēku, kuri vai nu apdrošināšanas izmaksas kavēšanās dēļ vai kā citādi nav spējuši šo atkritumus nodot. Ir arī virkne juridisko personu, tostarp zemnieki, kuri tikai šobrīd sāk ēku remontdarbus.

Pašvaldība un VARAM vienojās, ka meklēs risinājumu, lai Dobeles novada iedzīvotājiem tiktu sniegta iespēja drošā veidā un bezmaksas azbesta šīferi nodot arī nākamgad.

Līdz 3.oktobrim savākta un nogādāta poligonā 2261 tonna azbesta šīfera. Līdz šim datumam ar vētru saistīto atkritumu izmaksas tiek lēstas 0,8 miljoni eiro.

Pamatīgi bojājumi nodarīti novada kapsētām: vētra izgāzusi kokus, izcilājot un apgāžot pieminekļus. Darbs pie kapu sakopšanas un atbrīvošanas no vētrā sagāztajiem kokiem sākās uzreiz pēc vētras un notika paralēli visiem darbiem, skaidro pašvaldībā. Dobeles novadā visvairāk vētrā cieta Priežu un Trušu kapi, Meža un Virkus kapi.