Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Valmieras novadā slēdz Ķoņu un Skaņkalnes bibliotēkas

© MN

Ceturtdien Valmieras novada domes Izglītības, kultūras un sporta komitejā izskatīti lēmumprojekti par administratīvām izmaiņām Valmieras novada bibliotēku un kultūras iestāžu struktūrā, aģentūru LETA informēja pašvaldības zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece.

Finanšu komitejā lemts līdz domes sēdei papildināt lēmumprojektus par tālākām rīcībām.

Kā skaidro Melece, Valmieras bibliotēkas ar 33 filiālbibliotēkām tīklā, izanalizējot bibliotēku attālumus, lietotāju skaitu, iestāžu ēku stāvokli, uzturēšanas izmaksas un nepieciešamos ieguldījumus nākotnē, kā arī izvērtējot iespējas turpināt nodrošināt bibliotēkas pakalpojumus un saglabāt darbiniekiem darba vietas, izteikts priekšlikums divu bibliotēku - Ķoņu un Skaņkalnes bibliotēku - funkcijas, cilvēku un materiāltehniskos resursus novirzīt attiecīgi uz Naukšēnu bibliotēku un Mazsalacas bibliotēku.

Skaņkalnes bibliotēkas līdz šim sniegtie bibliotēkas pakalpojumi iedzīvotājiem būs pieejami Mazsalacas bibliotēkā. Darbinieks turpmāk strādās Mazsalacas bibliotēkā kā vecākais bibliotekārs, nodrošinot pakalpojumus arī Skaņkalnes pagasta iedzīvotājiem.

Ķoņu pagasta bibliotēkas pakalpojumus iedzīvotāji turpmāk varēs saņemt Naukšēnu vai Rūjienas bibliotēkā. Darbinieks turpmāk strādās Naukšēnu pagasta bibliotēkā.

Citas izmaiņas Valmieras novada bibliotēku tīklā nav plānotas, turpināsies bibliotēku kā iedzīvotājiem nozīmīgu valsts un pašvaldību pakalpojumu saņemšanas vietu stiprināšana, uzsver Melece.

Valmieras novadā darbojas septiņi kultūras centri ar 23 struktūrvienībām. Kā skaidro Melece, izmaiņu mērķis ir saistīts ar struktūras izmaiņām, piemēram, nosaukums "tautas nams" neatbilst valstī noteiktam statusam. Šis lēmumprojekts paredz, ka astoņu kultūras iestāžu struktūrvienību funkcijas un finansējums tiek pārvirzīts kultūras funkciju īstenošanai iedzīvotājiem, bet izmaiņas ir administratīvas - ēkās nedarbosies konkrētā pašvaldības kultūras iestāde. Visi kultūras darbinieki darbosies citās kultūras struktūrvienībās un turpinās veidot kultūras pakalpojumus iedzīvotājiem.

Ķoņu un Valmieras pagasta kultūras namu ēkas tiks atsavinātas, pārējās ēkās plānota kultūras funkciju īstenošanas turpināšana, kā arī tām būs iespēja kļūt par radošo kopienu vietām.

Konceptuāli jautājums ar deputātiem ir pārrunāts jau oktobrī, notikušas tikšanās ar kultūras iestāžu un apvienību vadītājiem, arī iedzīvotājiem, piebilst pašvaldības pārstāve.

Melece pamato, ka izmaiņu mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, sabiedrībai pieejamu kultūras pakalpojumu pieejamību novadā un iespējas iedzīvotājiem aktīvi iesaistīties un līdzdarboties kultūras procesos, pārdomāti optimizēt resursus un izmaksas, izvērtējot iespējas restrukturizēt kultūras institūciju tīklu, resursus koncentrēt nevis īpašumu uzturēšanai, bet investēt darbiniekos un daudzveidīga pasākuma piedāvājuma nodrošināšanā un kvalitātes uzlabošanā.

Lēmumprojekts izstrādāts, pamatojoties uz konceptuālo ziņojumu "Par priekšlikumiem Valmieras novada pašvaldības kultūras iestāžu darbībai". Jau papildinātu lēmumprojektu, pamatojoties uz komiteju lēmumiem, Valmieras novada pašvaldības domes deputāti izskatīs domes sēdē 30.novembrī plkst.10.