Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Dž. Dž. Džilindžera debijas filmas “Ekstāze” prezentācijas pasākumā atklātas filmas aizkulises

© publicitātes foto

Latvijā pirmo reizi uzņemta erotiska drāma – “Ekstāze” Dž. Dž. Džilindžera režijā. Filmai vakar, 23. novembrī, notika prezentācijas pasākums, kas pulcēja tās veidotājus, aktierus, režisoru un atbalstītājus. Prezentācijā tika atklātas filmēšanas specifiskās aizkulises, rādīti neredzēti kadri no filmas, kā arī bija iespēja iepazīties ar galveno varoņu atveidotājiem un to tēliem. Filma pirmizrādi piedzīvos 30. novembrī, Latvijas kinoteātros būs skatāma no 1. decembra, informē Inga Zālīte, filmas “Ekstāze” mediju pārstāve.

Filma uzņemta pēc rakstnieces Karīnas Gleitneres (iepriekš Račko) skandalozā romāna “Ekstāze” motīviem un stāsta par savstarpējām attiecībām, kurās iestājusies rutīna. Tas ir mirklis, kad durvis ir atvērtas trešajam, kurš atkal ievieš dzīvē kaisles mirkļus. Bet kāda ir kaisles cena un tās ēnas puses? Stāsta režisors Dž. Dž. Džilindžers, kuram šī ir debijas filma, pirmā pilnmetrāžas spēlfilma: “Filma ir par attiecībām, par to sarežģīto labirintu, kurā mēs katrs ejam iekšā, kuram nav recepšu. Mēs katrs pats no savām kļūdām mācāmies, reizē meklējot savu laimi un pietiekamību attiecībās. Attiecībās sekss nav pašmērķis, bet acīmredzami neizbēgama dzīves sastāvdaļa laimīgai eksistencei kopā.”

Galvenās lomas atveido horeogrāfe, topošā režisore un aktrise Linda Kalniņa un Valmieras Drāmas teātra aktieris Eduards Johansons. Linda Kalniņa stāsta: “Džilis vēlreiz pierādīja, cik viņš ir traks, kruts, cik interesanti ir strādāt ar viņu. Viņš nebaidās riskēt un ap sevi pulcē tieši tādus pašus cilvēkus.” Savukārt Eduards Johansons papildina: “Man ir uzticēta diezgan liela atbildība, strādājot kopā ar Džili. Sākumā man pat bija uztraukums, bet viņa miers mani nomierināja, palīdzot ievirzīt manu tēlu pareizajā virzienā.”

Filmā galvenās varones Efejas (Linda Kalniņa) vīru Georgu atveido aktieris Rihards Lepers: “Es domāju, ka filmā cilvēki varēs atpazīt sevi. Tas ir svarīgi, cilvēkiem ir jāiet uz kino un jāredz īstā dzīve. Šajā filmā, es domāju, katram būs, par ko aizdomāties. Noteikti kāds arī pārbaudīs, kas viņam dzīvo stāvu augstāk.”

Latvijā pirmo reizi uzņemta erotiska drāma - tas ir jaunums Latvijas kino pasaulē. Filmas iniciators Kristians Alhimionoks stāsta: “Šāda tipa filmas Latvijā līdz šim nav uzņemtas, šī būs pirmā filma. Var teikt, tāda kā celmlauze.”

Filma ir īpaša arī ar to, ka pirmo reizi Latvijā uz laukuma tika pieaicināts intimitātes ainu koordinators, kas pasaulē jau ir ierasta prakse. Projekta veidotājiem bija ļoti svarīgi, ka saturs tiek ētiski veidots, jo tas atšķir no kaut kā vulgāra vai pornogrāfijas. Intimitātes ainu koordinatore Ieva Norvele stāsta par savu nozīmi filmas veidošanā: “Lai radītu tāda veida saturu, ir jāievēro dažādi priekšnoteikumi, kāpēc būtu vēlams, ka ir kāds trešais cilvēks, kas nav režisors. Mans pienākums bija veidot tādu darba gaisotni, kas ir profesionāla, droša, kā Džilis teica - mēs novilkām zināmas robežas un attiecīgi tās ievērojām. Visas intīmās ainas ir simulētas (nav īstas). Ja tas tā nebūtu, tad tās būtu jāattēlo

attiecīgās jomas profesionālim, nevis aktierim, jo tas nav aktiera kompetencēs. Visam ir jābūt abpusējai piekrišanai, piemēram, simulētās intimitātes ainas. Tas nozīmē, ka aktieris un visas iesaistītās puses ir pilnībā informēti par to, kas norisināsies ainā. Sekojām, lai visiem iesaistītajiem ir zināms līdz sīkākajām niansēm, kas un kā notiks, un attiecīgi, ja ir nepieciešams, tad to arī mēģinājām, runājām kameras leņķus un gaismu raksturus.”

Nozīmīgi personāži galvenās varones Efejas dzīvē ir Kristers (Alberts Viegliņš) un Efejas draudzene Madlēna. Alberts Viegliņš, kurš dzīvē pats ir režisors, saka par lomu: ”Es esmu Kristers, Efejas draugs, ko viņa satiek savā ceļā, kaitborda instruktors. Savā īstajā dzīve esmu ļoti tuvu saistīts ar dēļu sporta veidiem, tāpēc man šī loma vieglāk nāca.” Savukārt Liepājas teātra aktrise Signe Dancīte, filmā Madlēna, saka: “Galvenajai varonei ir cilvēks, kurš pateiks, kā ir. Jebkurā situācija, pat ja viņa to nevēlētos dzirdēt. Dzīvē ir ļoti riskantas situācijas, un tad tāds cilvēks arī daudziem no mums palīdz atvērt acis vai arī tieši pievērt. Tāda ir Madlēna.”

Vienlaikus ar filmu tika uzņemts arī seriāls, par ko stāsta “Go3” televīzijas pārstāvis Kārlis Pozņakovs: “Lai arī šobrīd ar nepacietību gaidām filmas pirmizrādi, esam patīkami satraukti arī par seriālu, kas vēlāk būs redzams Go3 televīzijā. Tas būs vēl vairāk atklāts, ar jaunām sižeta līnijām un jauniem tēliem, tādēļ būs interesants arī tiem, kas jau redzējuši filmu.”

Filma stāsta par šarmantās buduāra fotogrāfes Efejas (Linda Kalniņa) laulību, kas ir uz sabrukšanas robežas, kad viņa iepazīstas ar gleznotāju Eliasu (Eduards Johansons), kura darbnīca atrodas blakus viņas fotostudijai. Efeja nonāk kaislību, melu un intrigu virpulī, taču drīz vien šī jaunā aizraušanās kļūst par toksisku attiecību un asaru avotu. Efeja saprot, ka attiecībām ar Eliasu ir sava cena - iznīcība.

Kas ir mīlestība? Kā tā rodas, un kāpēc tā ir tik viegli iznīcināma? Vai ekstāze tiešām ir cilvēka dzīves un attiecību augstākais punkts?