Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Ieviests jauns valsts aizsardzības dienesta izpildes veids

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Daudz ir izdarīts visas kopējās valsts izpratnē par savu lomu valsts aizsardzībā, intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" teica Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns.

"Tas, kur redzu lielus panākumus - daudz ko mēs esam paveikuši ne tikai savu spēju celšanā, veidošanā, attīstīšanā, bet tiešām visas kopējās valsts izpratnē par savu lomu valsts aizsardzībā," klāstīja Pudāns.

No pirmdienas stājies spēkā regulējums, kas paredz papildu valsts aizsardzības dienesta (VAD) izpildes veidus, proti, dienestu Zemessardzē un rezerves virsnieka programmu augstskolu studentiem.

Pudāns paskaidroja, ka cilvēkiem, kas to izvēlēsies, tiks dota iespēja 5 gados Zemessardzē izpildīt valsts aizsardzības dienestu noteiktos periodos. Tas minimums, kas tiek prasīts, ir 28 dienas gadā.

Vienlaikus šī iespēja iziet VAD Zemessardzē ir tikai brīvprātīgi piesakoties.

Brīvprātīgā pieteikšanās VAD otrajam iesaukumam norisinājās līdz 2023. gada 21. jūlijam. Otrajam 11 mēnešu iesaukumam līdz 2023. gada 21. jūlija dienas beigām brīvprātīgi pieteicās 236 Latvijas pilsoņi. Saņemot nepieciešamo izvērtējamo kandidātu skaitu, tika pieņemts lēmums neveikt obligāto iesaukšanu pēc nejaušības principa.

Izloze paredzēta 23.janvārī, tomēr precīzs valsts aizsardzības dienestā iztrūkstošo iesaucamo skaits būs zināms pēc tam, kad noslēgsies brīvprātīgo pieteikumu anketu izvērtēšana.