Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Daudzsēriju filma "Pansija pilī" priecēs ar slavenu aktieru plejādi

© MN

Daudzsēriju filmas "Pansija pilī" skatītājiem būs baudījums ieraudzīt vienā kinodarbā tik daudzus iecienītus aktierus, aģentūrai LETA pauda viens no filmas režisoriem Andis Mizišs.

Viņš uzsvēra, ka tas bija liels izaicinājums un gods strādāt ar tik lielu aktieru ansambli, ar kādu, veidojot spēlfilmas, bieži nenākas strādāt. Mizišs pauda pateicību producentiem par uzdrīkstēšanos, jo tas nav viegls darbs savākt kopā tāda mēroga aktierus. Viņš atzīmēja, ka filmēšanas laikā katrs aktieris nāca ar savu pienesumu.

"Mani fascinēja tas, ko savulaik bija stāstījis režisors Jānis Streičs un aktieris Gundars Āboliņš, kurš atveido lomu arī mūsu filmā, kā tika filmēta labi zināmā kinolente "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", proti, kāda bija aktieru iesaiste un pienesums. Domāju, ka mēs filmēšanas laukumā pietuvinājāmies toreiz valdošai atmosfērai. Katrs aktieris nāca ar fantastiskām idejām, kā pilnveidots atveidojamais personāžs," sacīja Mizišs.

Viņš sacīja, ka ikviens jauns projekts ir liela skola gan režisoram, kurš tikai sācis savas gaitas kino, gan arī pieredzējušam filmu veidotājam. Pēc Miziša paustā, katrs projekts atstāj savas pēdas un dod jaunas atziņas. Režisoram tā bijusi pakāpšanās par pakāpienu augstāk gan pieredzes ziņā, gan darbā ar dažādu paaudžu aktieriem.

Runājot par Anšlava Eglīša romānu "Pansija pilī", pēc kura motīviem tapis daudzsēriju filmas scenārijs, Mizišs sacīja, ka tas ir ļoti niansēts darbs. Viņa ieskatā Eglītis ir smalks vērotājs, savukārt darbu caurvij smalka ironija un scenāristiem Tabitai Rudzātei un Ivo Briedim bija liels izaicinājums to pārvērst kino valodā.

"Daudzsēriju filma nav romāna ekranizācija, jo kino prasa savu redzējumu un noteikumus, kā darbu vizualizēt. Man bija liels prieks, ka scenāristiem izdevās daudz ko pielikt klāt, lai veidotos dramaturģiska secība. Eglīša darbā ir daudz fragmentāru epizožu. Bija jāpanāk lineārs plūdums, iespējams, atsakoties no kāda varoņa, vai ieviešot kādu personāžu. Tie, kas romānu ir lasījuši, pamanīs daudzas atsauces, savukārt tiem, kas romānu vēl nav lasījuši, daudzsēriju filma var kalpot par iemeslu to izdarīt," teica režisors.

Filmas līdzproducente Inese Boka-Grūbe uzsver, ka ideja strādāt ar Eglīša darbu bija producentiem, savukārt pēc sarunām ar operatoru Andreju Rudzātu un scenāristi Rudzāti radās doma veidot scenāriju pēc "Pansija pilī"

motīviem. Daudzsēriju filmai ir trīs režisori - Mizišs, Marta Elīna Martinsone un Dāvis Sīmanis.

"Režisorus mēs izvēlējāmies, balstoties uz viņu spēcīgākajām pusēm žanros, kuros jau viņi iepriekš ir strādājuši. Ar Sīmani un Mizišu mēs iepriekš sadarbojāmies, veidojot daudzsēriju filmu "Emīlija. Latvijas preses karaliene". Martinsone ir režisore, kura ir sevi pierādījusi komēdiju žanrā. Katrs no režisoriem ir ar savu rokrakstu, tomēr sadarbojoties viņi radījuši vienotu stāstu," pauda Boka-Grūbe.

LETA jau rakstīja, ka kinoteātros visā Latvijā no 22.janvāra sāks demonstrēt daudzsēriju filmu "Pansija pilī", kas veidota filmu studijā "Mistrus Media" pēc populārā Eglīša romāna motīviem.

Daudzsēriju filma atainos notikumus astoņās sērijās, kurās topošais rakstnieks Eglītis kopā ar brāli Vidvudu, tēvu Viktoru un viņa dzīvesbiedri Hildu Vīku sāk muižas atjaunošanas darbus, vienlaikus atverot pansiju, kas kļūst par apkārtnes iedzīvotāju, pagātnes rēgu, pilsētas viesu un latviešu inteliģences attiecību krustpunktu un vienas vasaras skatuvi 20.gadsimta divdesmito gadu Latvijai.

Eglīša romāns "Pansija pilī" sniedz ieskatu divdesmito un trīsdesmito gadu Latvijas elites dzīvē. Eglītis šo darbu uzrakstīja ar laika distanci 1962.gadā Amerikā. Līdzīgi kā romāns, arī filma stāstīs par jaunas ģimenes centieniem atjaunot valsts piešķirtu īpašumu un dzīvi attēlos tā laika prominentākās kultūras personības, tostarp Eglīša tēvu dzejnieku Viktoru, gleznotāju Vīku, dzejnieku, rakstnieku Edvartu Virzu, gleznotājus Konrādu Ubānu, Voldemāru Toni, Romanu Sutu un izdevēju Miķeli Goperu.

Daudzsēriju filmā vēsturiskos Anšlava Eglīša romāna varoņus atveidos aktieri Gundars Āboliņš, Rihards Zelezņevs, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Juris Strenga, Dana Bjorka, Dace Eversa, Lāsma Kugrēna, Olga Dreģe, Jānis Jarāns, Alise Dzene, Kaspars Dumburs, Lauris Dzelzītis, Artūrs Skrastiņš, Jēkabs Reinis, Gatis Maliks, Inese Kučinska un daudzi citi.

Filmas režisori ir Mizišs, Martinsone, Dāvis Sīmanis un dokumentālajai sērijai Gints Grūbe, filmas operators Andrejs Rudzāts, producenti Boka-Grūbe un Gints Grūbe, scenāriju veidojuši Tabita Rudzāte un Briedis, filmas galvenā māksliniece Kristīne Jurjāne, mākslinieks Jānis Kalniņš, grima māksliniece Ilze Trumpe, kostīmu mākslinieces Kristīne Jurjāne un Rūta Kuplā.

Pirmā un otrā sērija kinoteātros būs skatāma no 22.janvāra, trešā un ceturtā sērija - no 8.februāra, piektā, sestā, septītā sērija - no 22.februāra. Noslēdzošā epizode būs dokumentālā sērija, kas speciālos seansos būs skatāmas pēc 22.februāra un kuru veidojis režisors un producents Grūbe.