Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Nākamnedēļ tiesās divus nepilsoņus, kas izvērsa darbības pret Latvijas valsti

© Vladislavs Proškins / F64

Krimināllietu, kurā trīs personas - viens Latvijas pilsonis un divi nepilsoņi - apsūdzētas par darbību, kas vērsta pret Latvijas suverenitāti, Kurzemes rajona tiesa Ventspilī plāno turpināt skatīt 23.februārī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Aģentūrai LETA zināms, ka lietā apsūdzēts Latvijas pilsonis, prokremliskais aktīvists Jurijs Aleksejevs un nepilsoņi Dimitrijs Sustretovs un Pjotrs Pogorodnijs saistībā ar interneta vietnes "imhoclub.lv" darbību.

Prokuratūrā aģentūru LETA informēja, ka pēc divu apsūdzēto iniciatīvas tika izveidots projekts, kurā tika nodibināta biedrība un izstrādāta interneta vietne, kuras izveidošana, attīstība un uzturēšana tika finansēta no Krievijas Ārlietu ministrijas pakļautībā esošiem nodibinājumiem. LETA jau rakstīja, ka šī vietne ir "imhoclub.lv".

Prokuratūrā uzskata, ka vietnes patiesais mērķis bija Latvijas informatīvajā telpā īstenot informatīvās ietekmes pasākumus, proti, veidot konkrētās vietnes satura kopumu, kas saistīts ar propogandas un dezinformācijas izplatīšanu, nolūkā palīdzēt Krievijai stiprināt ietekmi Latvijā.

Laikā no 2016. līdz 2018.gadam apsūdzētie organizētā grupā nodrošināja projekta attīstību, finanšu piesaisti, dibināja kontaktus ar Krievijas vadības un fondu amatpersonām. Interneta vietnes saturu apsūdzētie veidoja atbilstoši iepriekšminēto nodibinājumu noteiktajām vadlīnijām.

Par šīm darbībām katrs organizētās grupas dalībnieks saņēma atlīdzību no projektā radītajiem juridiskajiem nodibinājumiem un biedrības, kuriem finansējumu aptuveni 150 000 eiro apmērā piešķīra kāds Krievijas fonds. Laikā no 2016. līdz 2018.gadam apsūdzētie interneta vietnē ievietoja ne mazāk kā 1016 publikācijas ar mērķi panākt Krievijas valsts institūcijām vēlamu ietekmi uz Latvijas informatīvo telpu, skaidro prokuratūra.

Viens no viņiem apsūdzēts arī par to, ka publiski slavināja un attaisnoja PSRS īstenoto noziegumu pret cilvēci - deportācijas.