Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā pāris mēnešu laikā bezdarbnieku skaits palielinājies par 4,5 tūkstošiem

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Neskatoties uz ekonomiskās izaugsmes bremzēšanos un atsevišķos ceturkšņos piedzīvoto kritumu, bezdarba līmenis 2023. gadā turpināja pazemināties salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu noslīdot par 0,4 procentpunktiem līdz 6,5%, liecina publicētie Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Finanšu ministrija norāda, ka tomēr gada pēdējos mēnešos ekonomikas krituma negatīvā ietekme darba tirgū ir sākusi atspoguļoties, lai arī ar ļoti lielu laika nobīdi, un ceturtajā ceturksnī bezdarbs ir palielinājies līdz 6,8% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, salīdzinot ar 6,5% trešajā ceturksnī.

Daļēji šāds pieaugums ir saistīts ar sezonālo bezdarba kāpumu ziemas mēnešos, tomēr ceturtajā ceturksnī bezdarbs ir bijis arī nedaudz, par 0,1 procentpunktu augstāks nekā attiecīgajā laika posmā pirms gada.

Augšupejošu tendenci parāda arī mēnešu dati, kad 2023. gada decembrī bezdarba līmenis bija sasniedzis 7,1% un jau bija par 0,5 procentpunktiem augstāks nekā attiecīgajā mēnesī pirms gada.

Nelielu bezdarba pieaugumu pēdējos mēnešos un nedēļās parāda arī reģistrētā bezdarba dati, kad Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrēto bezdarbnieku skaits no 47 tūkstošu minimuma pagājušā gada oktobrī pašlaik ir palielinājies līdz 51,5 tūkstošiem. Tomēr šis pieaugums ziemas mēnešos gan atbilst regulārajām sezonālajām svārstībām un atšķirībā no apsekojuma datiem joprojām uzrāda bezdarba kritumu pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu.

Tautsaimniecībā nodarbināto iedzīvotāju skaits pagājušajā gadā kopumā samazinājies par 0,2% jeb diviem tūkstošiem līdz 884,2 tūkstošiem. Ceturtajā ceturksnī nodarbināto skaits bijis par 1,4% jeb 12,9 tūkstošiem mazāks nekā 2022. gada attiecīgajā ceturksnī.

Tomēr kopumā situāciju darba tirgū, neskatoties uz nelielo pasliktinājumu un bezdarba pieaugumu pēdējos mēnešos, turpina noteikt darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanās demogrāfisko procesu rezultātā. Līdz ar to 2024. gadā kopumā bezdarbs varētu saglabāties pagājušā gada līmenī, bet pēc tam līdz ar straujāku ekonomikas izaugsmi, atjaunojoties spēcīgākam pieprasījumam ārējos tirgos un augot iedzīvotāju patēriņam Latvijā, bezdarbs turpinātu samazināties.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas februāra sākumā aktualizētajām makroekonomisko rādītāju prognozēm 2025. gadā bezdarba līmenis varētu noslīdēt līdz 6,0%, bet nākamajos gados pietuvoties 5% rādītājam. Nodarbināto skaitu būtiskāk ietekmēs iedzīvotāju skaita samazināšanās, un tas nākamajos gados prognozējams kā stabils ar nelielu 0,3% ikgadēju samazinājumu laikā no 2026. gada.