Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Bišu saimēm Latgalē uzbrukusi bīstama infekciju slimība

© pixabay.com

Preiļu novada Saunas un Riebiņu pagastos saistībā ar konstatēto Amerikas peru puvi noteiktas apdraudētās teritorijas, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis" publicētais valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums.

Tajā teikts, ka Preiļu novada Saunas pagasta Prīkuļos un Preiļu novada Riebiņu pagasta "Vēveros" ir konstatēta saslimšana ar Amerikas peru puvi. Tādējādi par Amerikas peru puves apdraudētajām teritorijām ir noteiktas teritorijas trīs kilometru rādiusā ap katru skarto novietni.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidlatgales pārvaldes valsts vecākajam veterinārajam inspektoram uzdots Amerikas peru puves apdraudētajās teritorijās veikt bišu saimju klīnisko novērtēšanu pastāvīgajās bišu turēšanas novietnēs, veikt aizdomīgā materiāla paraugu noņemšanu laboratoriskai izmeklēšanai, kā arī veikt epidemioloģiskās situācijas izpēti, lai noskaidrotu iespējamās saslimušās un epidemioloģiski saistītās pastāvīgās bišu turēšanas novietnes un atklātu Amerikas peru puves ierosinātāja izplatīšanās ceļus un iespējamos inficētos objektus.

Attiecīgās darbības Amerikas peru puves apdraudētajās teritorijās būs jāsāk īstenot 2024.gada pavasarī, kad dienas laikā gaisa temperatūra ēnā sasniegs vismaz 14 grādus.

Savukārt bišu saimju īpašniekiem jāievēro noteiktos pienākumus un jāsadarbojas ar PVD inspektoriem, kuri Amerikas peru puves apdraudētajās teritorijās veiks bišu saimju uzraudzības pasākumus.

Amerikas peru puvi ierosina baktērija "Paenobacillus larvae". Cilvēkam šī slimība nav bīstama, bet tā ir nāvējoša bitēm, ja dravā laikus netiek veikti tās apkarošanas pasākumi. Amerikas peru puve dravniekam arī ekonomiski ir liels apdraudējums, jo rada produkcijas nozīmīgu samazināšanos.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.