Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas rātsnama bites dodas ziemas mierā

© F64

Pirmdien, 30. oktobrī, urbānā biškopja Uģa Mālnieka vadībā tiks ieziemotas Rīgas rātsnama bites. Plkst. 14.00 rātsnama 2. stāva terasē, kur čaklās medus vācējas radušas mājvietu, bez amatpersonu svinīgām uzrunām, tomēr ar domes darbinieku laba vēlējumiem, biškopis veiks nepieciešamās darbības, lai rūpīgās strādnieces nākamos ziemas mēnešus justos ērti un komfortabli.

Viens no veidiem, kā palielināt bišu skaitu, ir urbānā biškopība, kad bišu stropi tiek izvietoti pilsētās. Bites Latvijas galvaspilsētā atrodas vairākās vietās un viena no tām ir rātsnama terase, kur trīs bišu saimes atrodas jau ceturto sezonu.

“Bitēm un man patīk rosīties Rīgas rātē, jo tur ir labvēlīga vide gan attiecībā uz lieliskajām nektāra ganībām parkos, gan arī tajā, ka domes darbinieki patiesi draudzējas ar tām. Lai arī šis gads kopumā nebija pats ražīgākais, tomēr čaklās izpalīdzes ienesa vidēji 50 kilogramus medus no stropa,” saka U. Mālnieks.

Eksperti norāda, ka bites ir ārkārtīgi svarīgas dabai un apkārtējai videi. Biškopji lēš, ka aptuveni 75% no pārtikas ir tapuši, pateicoties bitēm. Bites pilsētvidē ir atbalstīts pasākums lielā daļā Eiropas pilsētu, turklāt ir pierādījies, ka bites cilvēkus neapdraud, un ir nozīmīga zaļā dzīvesveida sastāvdaļa pilsētvidē.