Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Festivāls "Summertime" piedāvā gan klasikas pērles, gan flamenko, klezmeru un afrikāņu mūziku

Hermaņa Brauna fonda (HBF) rīkotais festivāls "Summertime. Aicina Inese Galante" šogad klausītājiem no 12. līdz 19.augustam piedāvās gan akadēmiskās mūzikas pērles, gan vairākus starpžanru koncertus ar flamenko, klezmeru un afrikāņu mūziku, norāda HBF direktore Inna Davidova.

Festivala atklāšanas koncertā "Viva Opera!" 14.augustā Dzintaru koncertzālē uz skatuves kāps pavisam septiņi solisti un instrumentālisti, kā arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris poļu diriģenta Tadeuša Voicehovska vadībā, atskaņojot Džuzepes Verdi un Žorža Bizē opermūziku dažādos veidolos – ārijās, duetos un instrumentālās parafrāzēs. To izpildītāju vidū būs arī klarnetists Ints Dālderis un jaunais krievu vijolnieks Sergejs Dogadins.

15.augustā Dzintaru koncertzālē klausītājus sagaida pavisam neparasts koncerts – Vīnes simfoniskā orķestra stīgu kvartets kopā ar zulu mūziķiem projektā "Mozart Meets Zulu". "Viņi ar šo projektu ir apbraukājuši visu pasauli un kļuvuši slaveni – ne tikai eksotiskā salikuma dēļ, bet arī tāpēc, ka viņi to dara izcili," atklāja Davidova. Tieši uz šo koncertu biļetes tiekot izpirktas visātrāk.

Jau nākamajā dienā Dzintaru Mazajā koncertzālē notiks koncerts "Krievu kamermūzikas pērles", kurā Ineses Galantes, krievu mecosoprāna Irinas Dolženko, krievu basa Anatolija Safiuļina un pianistes Innas Davidovas izpildījumā skanēs dažādu laiku krievu romances.

"Vienu gadu mēs mēģinājām kamermūzikas koncertu veltīt citai valstij un rīkojām itāļu kamermūzikas vakaru. Un mums pēc tam pat pārmeta - kādēļ jūs darāt to, ko visi, ja varat darīt to, ko nedara neviens?" koncerta tēmas izvēli pamatoja Davidova.

Šajā pašā vakarā skatītājus priecēs arī flamenko koncerts, kurā uzstāsies spāņu flamenko dejotāja trešajā paaudzē Patrisija Gerrero un flamenko ansamblis "La Barraca".

Savukārt komponistam un klavieru virtuozam Francim Listam veltītajā koncertā "Listomānija" 17.augustā muzicēs gan Eiropas lielākie "listomāni" – pianisti Mūza Rubackīte no Lietuvas un Balāžs Sokolajs no Ungārijas, gan Utrehtas Lista Starptautiskā pianistu konkursa šā gada "Grand Prix" ieguvējs Masataka Goto no Japānas. Kopā ar viņiem uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Tadeuša Voicehovska vadībā.

18.augusta vakarā klausītājus priecēs ansamblis "The Klezmatics" no ASV, kas ir vienīgie "Grammy" balvas ieguvēji šajā mūzikas žanrā. Viņi atskaņos gan klezmeru, gan Balkānu un čigānu mūziku ar nelielu džeza piesitienu, pastāstīja Davidova.

Savukārt festivāla "Summertime" noslēguma koncerta "Gala Galante" tiek solīti dažādi pārsteigumi, tostarp sadarbība starp Galanti un maestro Raimondu Paulu. Ko tieši no Paula mūzikas Galante izpildīs, viņa neatklāja, vēloties saglabāt intrigu līdz pašam koncertam. Neparastas saspēles gaidāmas arī starp pārējiem koncerta dalībniekiem – Mūzu Rubackīti, "The Klezmatics", Latvijas Nacionālās operas orķestri un diriģentu Aleksandru Viļumani.

Davidova slavēja sadarbību ar Jūrmalas pašvaldību un pateicās arī pārējiem sadarbības partneriem – "Live Riga", "Lattelecom", "Latvijas Dzelzceļam", "Linstow" un "JTI", norādot, ka bez šā atbalsta festivāls nenotiktu, jo tā izmaksas ir ļoti augstas.

"Tas tiešām ir dārgi, bet mēs citādi nevaram – no kaut kā atteikties vai kaut ko aizvietot," sacīja HBF direktore.

Viņa piebilda, ka jau gandrīz pilnībā ir saplānots arī nākamā – 2012. – gada festivāls "Summertime".