Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

ACTA noraidīšana AKKA/LAA darbu neietekmēšot

Eiropas Parlamenta (EP) lēmums noraidīt Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu ("Anti-Counterfeiting Trade Agreement", ACTA) biedrības "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) darbu neietekmēšot.

Kā aģentūrai LETA skaidroja AKKA/LAA, biedrības funkcija ir autoru darbu izmantošanas licencēšana, atlīdzības iekasēšana un tās izmaksāšana tiesību īpašniekiem. Līdz ar to ACTA pieņemšana vai noraidīšana AKKA/LAA darbu neietekmēs, kā arī tai nebūs ietekmes uz autoru darbību vai pašreizējiem ienākumiem.

LETA jau ziņoja, ka EP šodien noraidīja ACTA. Kā pastāstīja EP Informācijas centra pārstāve Iveta Ķelpe, ACTA tika noraidīts ar lielu balsu vairākumu - 478 balsis bija par nolīguma noraidīšanu, 39 - pret, bet 165 eiroparlamentārieši balsojumā atturējās.

Tas nozīmē, ka ACTA neiegūs likuma spēku Eiropas Savienībā (ES). Šis ir pirmais gadījums, kad EP izmanto Lisabonas līgumā tam piešķirtās pilnvaras noraidīt starptautisku tirdzniecības nolīgumu.

Kā ziņots, ACTA apspriešanas gaitā izskanēja bažas, ka nolīgums pieļautu personīgās bagāžas un datortehnikas kratīšanu, iebraucot Eiropas Savienībā, kā arī interneta lietotāju izsekošanu, uzmanot, vai personas neiegūst pirātisku saturu u.tml. Savukārt ACTA aizstāvji pauda pārliecību, ka nolīgums, ja to ratificētu, neko īpašu nemainītu un nevienu neapdraudētu.

Izskanēja arī uzskats, ka ACTA galvenais mērķis ir stiprināt cīņu pret fizisku mantu un vielu viltošanu, nevis vajāt interneta lietotājus.