Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Pie valdības mājas aizturētajam protestētājam pret ACTA tiesa izsaka brīdinājumu

© F64 Photo Agency

Šā gada 13.februārī pie Ministru kabineta aizturētajam Kārlim Vēzim, kurš protestēja pret pretrunīgi vērtēto Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu ("Anti-Counterfeiting Trade Agreement", ACTA) un piketa laikā bija tā dēvētajā "Anonymous" maskā, tiesa kā administratīvo sodu piemērojusi brīdinājuma izteikšanu.

Vēzis tika saukts pie administratīvās atbildības pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa 174.3 panta 1.daļas par piketa organizēšanas un norises kārtības pārkāpšanu, kā arī pēc 175.panta - par ļaunprātīgu nepakļaušanos likumsargiem.

Vēža administratīvā pārkāpuma lietu izskatīja Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa, kas nolēma izteikt viņam brīdinājumu, aģentūrai LETA pastāstīja tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons.

Vēzis tiesā sacījis, ka saprot, par ko tiek saukts pie administratīvās atbildības, taču viņš savu vainu nav atzinis un lūdzis lietu izbeigt, jo neesot ievērotas administratīvā pārkāpuma protokola noformēšanas prasības. Tomēr tiesa šo Vēža lūgumu noraidījusi un lēmusi viņam par izdarītajiem pārkāpumiem izteikt brīdinājumu.

LETA jau ziņoja, ka Vēzis piketā, kurā bija sapulcējušies vairāki simti cilvēku, bija "Anonymous" maskā. Šādas maskas izmantoja arī citu Eiropas valstu protestētāji (Gaja Foksa maska, kas aizgūta no filmas un komiksu grāmatas "V for Vendetta" un kuru izmanto hakeru grupas "Anonymous" dalībnieki).

Policisti iepriekš skaidroja, ka aizturētais cilvēks vairākkārt brīdināts. Protestētājs aizturēts, jo bija uzvilcis masku. Protesta akcijas rīkotāji iepriekš aicināja cilvēkus pasākuma laikā neizmantot maskas, jo to aizliedz likums.

Notikušais izraisīja lielu protestētāju sašutumu, kuri policijas rīcību novērtēja, skaļi ūjinot un bļaujot. Aizturētais tika aizvests uz policijas mikroautobusu.