Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Bērna sagatavošana skolai pamatīgi ietekmē ģimenes budžetu, vēsta aptauja

© Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

3.lapa

Izdevumi, kas apgrūtina ģimenes budžetu

Atbildot uz jautājumu, vai pirms 1.septembra izdevumu segšana ir apgrūtinoša, lielākā daļa (55,8%) aptaujāto atzina, ka šie izdevumi rada zināmus finansiālus sarežģījumus. 26,2% respondentu ar mācību gada sākumu saistītie izdevumi nesagādā nekādus sarežģījumus vai finansiālas problēmas. Vēl 13,4% atbildēja, ka šie izdevumi sagādā milzums problēmu.

Norādot finansējuma avotu ar 1.septembri saistītajiem izdevumiem, 65,2% atzina, ka pirkumus apmaksās no saviem ikmēneša ieņēmumiem, savukārt 22,6% norādīja, ka jau laikus veic uzkrājumus šādiem tēriņiem. Tikai 2,5% atbildēja, ka šādu izdevumu segšanai ņem kredītu, vēl 4,5% aizņemas naudu no draugiem un radiem.

Valda uzskats, ka augusta beigās preces skolai tiek pārdotas dažādās akcijās ar atlaidēm. Komentē Aleksandra Novaka: "Kā rāda mūsu kluba vecāku pieredze, bieži vien akcijas ir tikai pircēju pievilināšanas veids, patiesībā tās nesniedz iespēju iepirkties lētāk. Tādēļ labāk ir sekot līdzi akcijām visas vasaras laikā, sadalot savas finanses un neatstājot iepirkšanos uz pēdējo mirkli. Tuvojoties 1.septembrim, tomēr jārēķinās ar zināmiem izdevumiem, kaut vai, lai iegādātos ziedus skolotājam. Šī iemesla dēļ mēs iesakām plānot savus izdevumus, kas saistīti ar gatavošanos skolai, gada laikā, jo par šo nozīmīgo notikumu katrs vecāks zina savlaicīgi."