Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Deputāti pieņem likumu par augstākās izglītības atzīšanu starp Baltijas un Beniluksa valstīm

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par Līgumu par augstākās izglītības kvalifikāciju automātisku atzīšanu", kas nosaka augstākās izglītības kvalifikācijas automātisku atzīšanu starp Baltijas un Beniluksa valstīm.

Kā iepriekš informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), līgums tika parakstīts septembrī Briselē.

Līgums parakstīts starp Beļģiju, ko pārstāv Flandrijas, Franču kopienas un vāciski runājošās kopienas valdības, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Luksemburgu un Nīderlandi. Līgums nosaka augstākās izglītības kvalifikācijas atzīšanu automātiski bez jebkādām papildu procedūrām.

IZM informēja, ka 2019.gadā stājās spēkā Baltijas valstu līgums par augstākās izglītības kvalifikāciju automātisku akadēmisko atzīšanu un pēc tam Baltijas un Beniluksa valstu izglītības ministri vienojās par šodien Saeimā ratificētā līguma sagatavošanu.

Diplomu atzīšanā katrā valstī ir noteikta kompetentā iestāde, kas veic ārvalstīs izdotu diplomu atzīšanu un ir atbildīga par plašu informācijas apmaiņu, darbojoties ENIC/Valsts akadēmiskās atzīšanas informācijas centra tīklā. Latvijā izglītības dokumentu ekspertīzi veic Akadēmiskās informācijas centrs.

Lai sekmētu augstākās izglītības un vidējās izglītības, un mācību kvalifikāciju, un ārvalstīs pavadītu mācību periodu rezultātu automātisku savstarpēju atzīšanu, Eiropas Savienības (ES) Padome 2018.gadā aicināja ES dalībvalstīm attiecīgi rīkoties, lai līdz 2025.gadam panāktu augstākās izglītības kvalifikāciju automātisku atzīšanu.