Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ģimene nevēlas laist savus bērnus skolā Latvijā; bāriņtiesa uz laiku atvases vecākiem atņem

© MN

Cēsu novada bāriņtiesa no kādas ģimenes izņēmusi piecus bērnus (4 līdz 13 gadus vecus), bet pēc 15 dienām Liepājas bāriņtiesa lēma viņus tomēr atdot vecākiem. Ģimene uzskata, ka iestāžu redzeslokā nonākusi, jo bērni nebija reģistrēti nevienā izglītības iestādē un vecāki mājās viņus mācīja paši, vēsta lsm.lv.

"Anonīmi ir rakstīts, ka mēs nerūpējamies par mazajiem, ka dzīvojam antisanitāros apstākļos, ka viņi neapmeklē skolu. Mēs paši nodarbojamies ar savu mazo audzināšanu, skološanu," apgalvo bērnu māte.

Viņa arī norāda, ka tagad bērni reģistrēti kādā Amerikas privātskolā "Homelife academy" un turpina mācīties mājās. Konkrētās mācību iestādes mājaslapā minēts, ka tā juridiski atzīta piecos ASV štatos un iekļauta Starptautiskajā Kristīgo skolu asociācijā.

"Jāskatās, vai šī izglītības iestāde ir atzīta, vai izsniedz oficiālu, valstiski atzītu dokumentu, vai beidzis šādu izglītības iestādi, viņš ir ieguvis oficiālu pamatizglītību, vai tad var iestāties vidējās izglītības iestādē Latvijā," norādīja Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte Jana Veinberga.

Izglītības kontroles valsts dienestā uzsvēra, ka likums liedz neizglītot bērnus. Mājmācība ļauta tikai tad, ja bērns reģistrēts kādā no Latvijas izglītības iestādēm. Tālmācība ir atļauta ārvalstīs reģistrētās izglītības iestādēs, taču tām jābūt oficiāli atzītām savā valstī.

Pērn Izglītības kvalitātes valsts dienests konstatējis, ka pašvaldībām nav ziņu par 1881 bērna atrašanās vietu, līdz ar to nav arī skaidrības, kādu izglītību viņi iegūst.