Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Daudzbērnu māmiņa Elīna Treija skarbi novērtē kompetenču izglītību

© Flickr

“Kā četru bērnu mamma es esmu 20 gadu garumā izbaudījusi to, kā mainās izglītības sistēma. Es domāju, ka tas lielākais klupiens mums ir sanācis ar “Skola 2030”, ar kompetenču izglītību, tas ir bijis atkal kaut kas moderns un trendīgs, radīt jaunu mācīšanās sistēmu, kas beigās līdz galam nesanāca vairāku iemeslu pēc,“ pauž Elīna Treija, Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības valdes priekšsēdētāja.

Kā redzamākos iemeslus Treija min mācību literatūras un izstrādātas metodikas trūkumu. Vērtējot saturisko un kvalitatīvo izpildījumu, Elīna Treija norāda, ka tur ir arī labas lietas, piemēram, abstrahēšanās no teorijas, tas, ka tiek apskatīts, kā šīs zināšanas praktiski būtu izmantojamas dzīvē. Tomēr kopumā tas radot iespaidu, ka tā ir tikai virspusēja grābstīšanās vairākos mācību priekšmetos.

“Matemātiku man ir ļoti grūti šobrīd skaidrot manam devītklasniekam. Jo tad, kad tu viņam prasi - pagaidi, es arī īsti neatceros, kur tev ir teorija? Bet nav tās teorijas tajā grāmatā! Tā ir tikai caur kaut kādiem atsevišķiem piemēriem," saka Treija.

Treija norāda uz absurdu, ka no šādiem piemēriem varbūt var kaut ko vispārināt skolotājs, kuram ir akadēmiskā bāze, bet tas ir pilnīgi neiespējami bērnam.