Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saeimas komisija uzklausīs Rugāti

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien nolēma uz sēdi aicināt deputāti Antu Rugāti (TP) un tikai pēc viņas uzklausīšanas lemt, vai ir pamats sākt lietu par deputātes rīcību.

Komisijas deputāts Ainars Latkovskis bija lūdzis komisiju sākt pārbaudes lietu, norādot, ka deputāte ir rīkojusies neētiski un melojusi vēlētājiem par savu balsojumu raidījumā "Kas notiek Latvijā?".

Komisija šodien nolēma uzklausīt pašu deputāti un tikai tad lemt, vai ir pamats ierosināt lietu.

Komisijas deputāts Imants Kalniņš (TB/LNNK) rosināja deputātus šo jautājumu vispār neskatīt, norādot, ka Rugāte ir sieviete un ka "mūsu dāmas ir jāsaudzē".

Kā ziņots, partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas deputāts Ainars Latkovskis rosināja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā izvērtēt Rugātes izteikumus 19.maija Latvijas televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?", kurā "deputāte publiski izplatīja nepatiesu informāciju par savu un TP frakcijas balsojumu jautājumā par valsts iestāžu darbinieku algu publiskošanu", aģentūru LETA informēja JL frakcijas sabiedrisko attiecību konsultante Laila Timrota.

13.maijā Saeimā tika veikti grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā, saskaņā ar kuriem valsts iestāžu amatpersonām izmaksātais atalgojums katru mēnesi publicējams iestādes mājaslapā internetā. Deputāta Kārļa Šadurska (PL) priekšlikums, kuru bija noraidījusi atbildīgā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, Saeimā tika pieņemts ar 52 deputātu balsīm. Saskaņā ar Saeimas sēdes stenogrammu TP frakcijas deputāti, tostarp arī Rugāte, balsojuši pret šo priekšlikumu.

Kā liecina Saeimas 13.maija sēdes stenogramma, runājot debatēs, deputāts Jānis Lagzdiņš atgādināja, ka pirms vairākiem mēnešiem Saeima atbalstīja grozījumus Vienotās atalgojuma sistēmas likumā. Tur ir vairāki panti, kas ir ļoti detalizēti, daudz precīzāki, visaptveroši un uzliek par pienākumu padarīt publiski pieejamu informāciju ne tikvien par atalgojumu, bet arī par prēmijām un cita veida labumiem, ko saņem ne tikai valsts iestāžu darbinieki un amatpersonas, bet arī kapitālsabiedrību darbinieki.

Rugāte 13.maijā nobalsoja pret Šadurska priekšlikumu.

Savukārt 15.aprīlī, kad Saeima balsoja par grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas uzliek par pienākumu padarīt publiski pieejamu informāciju par darbinieku atalgojumu, ar Saeimas balsojumu deputātei Rugātei bija piešķirts neapmaksāts atvaļinājums.

Latkovskis izplatītajā paziņojumā pauda viedokli, ka "šāda Saeimas deputāta rīcība ir ļoti nopietni jāizvērtē, jo deputāta darbā meliem nav vietas".