Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vai pasu cenu dubultošanās ir pamatota? Opozīcijas deputāti pieprasa iekšlietu ministra paskaidrojumu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē šodien plkst.9 vērtēs opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" (AS) pieprasījumu iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (JV) par plānoto pasu izsniegšanas maksas dubultošanos nākamgad no 30 uz 60 eiro.

AS Saeimas deputāti iekšlietu ministram prasa sniegt atbildes, kāpēc tiek būtiski palielināts valsts nodevas apmērs pasēm, kādi argumenti to ietekmēja u.tml. Opozicionāri uzsver, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem pase ir galvenais personu apliecinošs dokuments, turklāt tam esot arī simboliska un emocionāla vērtība.

"Pēc pieejamās informācijas ir secināms, ka galvenā personu apliecinošā dokumenta - pases - cenas dubultosies, radot nesamērīgu slogu lielai Latvijas iedzīvotāju daļai," pārmet AS pārstāvji.

Opozīcija arī citē Kozlovska un Siliņas teikto medijos, ka pase Latvijā nav obligāts dokuments un esot vajadzīga tikai, lai izbrauktu uz trešajām valstīm. "Uzskatām, ka šādi argumenti ir nesaprotami, nepamatoti un daudzu cilvēku tiesības un iespējas ierobežojoši," pārmet AS pārstāvji.

Kā ziņots, esošā parauga pases Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sāka izsniegt 2015.gadā. Personu apliecinošiem dokumentiem to lietošanas laikā aizsardzība pret viltošanu samazinās, tāpēc, lai mazinātu riskus, kas saistās ar viltotu dokumentu izmantošanu, personu apliecinošu dokumentu paraugs periodiski ir jāuzlabo, mainot dizainu un ieviešot jaunākas paaudzes līdzekļus pret viltošanu, izmaiņas pamato PMLP.

Jaunajos pasu paraugos būšot iekļauti "inovatīvi pretviltošanas risinājumi". Jaunā parauga pases būs biezākas - tajās no 34 uz 42 palielināts lapu skaits.

Par pases izsniegšanu bērnam līdz 20 gadu vecumam un personām ar atvieglojumiem desmit darba dienu laikā būs jāmaksā 30 eiro līdzšinējo 15 eiro vietā. Valsts nodeva par steidzamu pases izsniegšanu pieaugušajam bez atvieglojumiem divu darba dienu laikā būs 110 eiro līdzšinējo 55 eiro vietā. Savukārt nodeva par paātrinātu pases izsniegšanu bērnam būs 55 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā.