Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Diskusijā par depozīta sistēmas ieviešanu pagaidām pie kopsaucēja nenonāk

Par jaunās depozīta sistēmas ieviešanu dzērienu iepakojumam pirmdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) valdīja karstas un emocionālas diskusijas, tomēr pie vienotas nostājas iesaistītās puses nenonāca.

Ministrs Edmunds Sprūdžs paziņoja, ka par savu misiju uzskata ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumam Latvijā no 2015. gada 1.janvāra.

Sprūdžs norādīja, ka diskusija domāta, lai apzinātu visu iesaistīto pušu viedokļus un ieviestu iespējami labāko sistēmu dzērienu iepakojumu savākšanai un tīrākas vides veicināšanai.

Tirgotāji un ražotāji ir pret šādu sistēmu, ko viņi argumentēja ar lielajām ieviešanas izmaksām un to, ka paralēli darbotos divas atkritumu vākšanas sistēmas – Zaļā punkta realizētā atkritumu šķirošana pa materiālu kategorijām un jaunieviešamā depozīta sistēma.

Dzērienu ražotāji mēģināja pārliecināt klātesošos par nepieciešamību attīstīt jau izveidoto dalītās atkritumu savākšanas sistēmu. Šis ierosinājums gan nepārliecināja vides ekspertus, kas norādīja, ka pašlaik Latvijā reāli darbojas vairākas paralēlas plūsmas – vienā gadījumā atkritumi tiek mesti šķirošanas konteineros, otrā parastajos konteineros.

Diskusijas noslēgumā Sprūdžs uzsvēra, ka arī vides jomā jāizvirza ambiciozi mērķi, jo tikai tā iespējams īstenot ieceru maksimumu un sasniegt nozīmīgu rezultātu. Tāpēc visi diskusijas dalībnieki tiksies atkal pēc mēneša, lai vēlreiz spriestu par jaunās sistēmas ieviešanu.

Pasākumā piedalījās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Sprūdžs, pārstāvji no Zatlera Reformu partijas, VARAM un Zemkopības ministrijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības, uzņēmēji, kā arī vides sakopšanas pasākumu organizatori un vēl citi.