Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Bijusī alus darītava – bīstamo selfiju vieta

BĪSTAMO SELFIJU VIETA. Rāpšanās uz jumtiem un staigāšana pa tiem alus darītavas teritorijā patiešām ir dzīvībai bīstama, jo tur esot caurumi un nav izslēgtas traģiskas sekas © Monika Sila

Jauniešu vecākiem un Pašvaldības policijai Gulbenē galvassāpes sagādā brīvi pieejamā bijušās alus darītavas teritorija Dzirnavu ielā. Jaunieši rāpjas uz dzīvībai bīstamajiem ražotnes ēku jumtiem un tur taisa pašbildes, ar kurām pēc tam var palepoties sociālajos tīklos.

Pašvaldības policija regulāri saņem satrauktus zvanus no iedzīvotājiem, kuri lūdz kaut ko darīt, lai nepieļautu brīvu piekļuvi un iegrožotu jauniešu visatļautību. Novada Pašvaldības policijas priekšnieks Mārtiņš Didrihsons-Linards skaidro, ka policisti reaģējot uz šo informāciju, braucot izdzenāt jauniešus. Viņš atzīst, ka rāpšanās uz jumtiem un staigāšana pa tiem alus darītavas teritorijā patiešām ir dzīvībai bīstama, jo tur esot caurumi un nav izslēgtas traģiskas sekas. Taču faktiski jauniešiem var tikai aizrādīt viņu pašu drošības dēļ. Sodīt administratīvi viņus nevar. Savukārt bijušās alus darītavas ēku īpašnieks - SIA Gulbenes alus darītava - esot ne reizi vien brīdināts par to, ka viņa teritorija ir kļuvusi visiem pieejama. Pagaidām esot skaidrs, ka īpašnieks nevar savu teritoriju apsaimniekot. Pagaidām arī nav izdevies šo objektu pārdot kādam, kurš beidzot par to uzņemtos atbildību.

Ražotne pilnībā darbību ir pārtraukusi pirms astoņiem gadiem. Teritoriju apjož mūra sēta, kurā veidojas arvien jauni caurumi. Līdz ar to ikviens, kas vēlas, var iekļūt neapsargātajā teritorijā un darīt tur, kas tikai ienāk prātā. Nepietiek ar to, ka ražotnes ēkas ir izdemolētas, apkārtne piegružota un tur izskatās kā pēc kara. Teritorija kļuvusi arī par jauniešu ekstrēmu piedzīvojumu vietu.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Vējiņš vietējam laikrakstam Dzirkstele ir paudis, ka alus darītavas teritorija ir sāpīga un neatrisināta problēma jau kopš pagājušā deputātu sasaukuma. «Zinām, kāds šai teritorijai ir statuss. Tas ir privātīpašums, kuru var pārdot likumā noteiktajā kārtībā. Ir jāmēģina rast risinājumu, lai vismaz kaut kādā pārejas posmā tur nekas slikts nenotiek,» izsakās A. Vējiņš.

2015. gadā pēc Gulbenes novada domes ierosinājuma tika rīkota SIA Gulbenes alus darītava īpašuma izsole, bet tā bija neveiksmīga. 18. gadsimta beigās būvētās ēkas alus darītavas teritorijā Gulbenē, Dzirnavu ielā 1, ir pieskaitāmas Latvijas industriālajam mantojumam, tomēr šis objekts nav atzīts ne par valsts, ne par vietējās nozīmes pieminekli. Tomēr Latvijas Industriālā mantojuma fonda izveidotajā valsts vēsturisko ražošanas objektu sarakstā ir arī Gulbenes alus darītava.