Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kur un kā vērot saules aptumsumu Latvijā?

© Pixabay.com

Otrdien daudzi interesenti Latvijā vēros daļējo Saules aptumsumu – gaidāms, ka dienas vidū Mēness aizsegs aptuveni 60% Saules diametra

Saules aptumsuma sākums 25.oktobrī Rīgā būs plkst.12.12, savukārt maksimālā fāze, kad Mēness aizklās 59% Saules diametra, būs plkst.13.23, bet tas noslēgsies plkst.14.33.

Citās Latvijas vietās nedaudz atšķirsies gan norises laiki, gan maksimālā fāze. Liepājā aptumsums notiks dažas minūtes agrāk, un fāze būs nedaudz mazāka nekā Rīgā, bet Alūksnē viss notiks dažas minūtes vēlāk, bet maksimālā fāze būs 63%.

Tomēr eksperti par iespēju Latvijā otrdien redzēt saules aptumusumu, ir visai skeptiski, vēsta ReTV.

“Kaut kur Kurzemē ir vēl kaut kādas cerības kaut ko cauri mākoņiem redzēt, bet šeit, Vidzemē, izskatās diezgan bezcerīgi,” saka astronomijas entuziasts Jānis Šatrovskis.”

Jāpiemin gan, ka ar neapbruņotu aci šo parādību nevarēs saredzēt. Astronomijas biedrība arī aicina būt piesardzīgiem. Latvijas Astronomijas biedrības pārstāvis Mārtiņš Gills saka: “Mēs visi labi zinām, kas notiek, ja ar palielināmo stiklu sakoncentrē saules gaismu. Var iededzināt kokā robu, aizdedzināt papīru, tādēļ nekādā gadījumā nelietojiet tālskati, binokli, teleskopu, skatoties pa tiešo saules gaismā. Jums neatgriezeniski tiks sabojāta redze.”

Arī vecu kompaktdisku, diskešu un stiklu kvēpināšana neesot droša, tādēļ vislabāk vērojumus veikt, izmantojot īpašus filtrus, speciālas brilles vai projekcijā.

Mārtiņš Gills saka: “Caur tiem pašiem tālskatiem, binokļiem. Tos var nopozecionēt tā, ka tie ir pavērsti pret Sauli, bet mēs novietojam 30-40 cm attālumā no šī binokļa okulāra papīra lapu, tad tur būs redzams saules attēls. Izskatīsies tāds teju kā vai pīrādziņš.”

“Vēl viena opcija ir izmantot mazu spoguli. Ja spogulis ir lielāks, tad izgriezt kartonā caurumiņu nelielu, eiro izmērā, tad tā kā pagriezt pret Sauli, tad to sauleszaķīti spīdināt uz gaišas sienas lielā attālumā, arī redzēs saules diska sirdi,” saka astronomijas entuziasts Jānis Šatrovskis.

Astronomijas biedrības pārstāvji aicina sociālajos medijos dalīties ar fotogrāfijām, izmantojot tēmturi “#saulesaptumsums”. Daudzviet Latvijā aktīvīsti rīt organizē arī kopīgu vērošanu, piemēram, Mazsalacā, Ventspilī un Liepājā.