Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Izsludināts sarkanais brīdinājums; gaidāma plašu teritoriju applūšana

© Kaspars Krafts/MN

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, šodien ledus masas intensīvi blīvējas Pļaviņu ūdenskrātuves augšdaļā, tāpēc ūdenslīmenis turpinās paaugstināties Daugavas posmā Jēkabpils - Zeļķi.

Ūdenslīmenim paaugstinoties, šajā posmā gaidāma plašu teritoriju applūšana.

Kā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna, plūdu draudi tuvāko dienu laikā saglabāsies. Viņš norādīja, ka šogad lielākās problēmas plūdu dēļ varētu rasties iedzīvotājiem pie Daugavas, Pļaviņu - Jēkabpils posmā.

Savukārt augstāk, Augšdaugavas novadā, plūdu draudu līmenis nav tik augsts.

Plūdu draudi tuvāko dienu laikā saglabāsies. Viņš norādīja, ka šogad lielākās problēmas plūdu dēļ varētu rasties iedzīvotājiem pie Daugavas, Pļaviņu - Jēkabpils posmā.

Savukārt augstāk, Augšdaugavas novadā, plūdu draudu līmenis nav tik augsts. Arī Ogres upē, kur citu gadu bijuši plūdi, šogad, visticamāk, plūdu nebūšot.

Visticamāk, plūdu draudi varētu saglabāties kādu nedēļu.

Latvijā sniegs faktiski esot nokusis un turpmākās dienas gaisa temperatūra vairs nebūs tik augsta, līdz ar to ūdens pieplūdums upēs nebūs tik liels.

Daugavā Baltkrievijas un Krievijas teritorijā sniega sega vietām esot pat biezāka par 20 centimetriem. Taču sniega kušana tur nebūšot tik strauja, lai radītu bīstamību ūdens līmeņa straujam kāpumam Latvijā.

Vīksna arī norādīja, citviet Latvijā plūdu draudu pagaidām neesot. Kurzemē upes no ledus esot atbrīvojušās, Lielupē arī ledus ir izgājis. Ūdens līmenis gan Lielupē vēl saglabāšoties augsts, jo ūdens pietece esot liela. Līdz ar to varētu būt applūdušas zemākās vietas un palieņu pļavas.