Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Reģionos \ Liepāja

Liepājā zvejot gribētāju jūrā kļuvis vairāk

Kopš pērnā gada 21. decembra Liepājas Jūras kontroles sektorā izsniedz licences zvejniekiem, kas strādā Baltijas jūrā un tās piekrastes daļā. Sektora vadītāja vietniece Vizma Caune secinājusi, ka gribētāju saņemt zvejas atļaujas ir kļuvis vairāk, vēsta laikraksts "Kurzemes vārds".

Likums nosaka, ka jūrā strādājošajiem zvejniekiem katru gadu ar Zivsaimniecības politikas departamentu ir jānoslēdz rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgums par zvejas kvotām. Piekrastnieki savukārt ar pašvaldībām vienojas par Zemkopības ministrijas piešķirto zvejas rīku limitu sadali. Tikai pēc tam ir iespējams saņemt licenci. V. Caune pastāstīja, ka mūsu pilsētas ostā bāzējas lielākā daļa Baltijas jūrā strādājošo zvejnieku. Salīdzinot ar pērno gadu, šogad piekrastes zvejniekiem būs atļauts izmantot tīklu arī 9 akmeņbušu zvejai. Līdz šim tās drīkstēja atrasties tikai piezvejā. Tīklu garums gan nedrīkstēšot pārsniegt 70 metru.

"Pavisam Latvijā pašlaik ir reģistrēta 61 firma un 104 kuģi. 32 no tām ar 55 kuģiem atrodas Liepājā. Licences esmu izsniegusi jau 40 kuģiem," sacīja V. Caune, piebilstot, ka arī piekrastes zvejnieki nenovilcina licenču saņemšanu. Pērn piekrastē strādāja 30 zvejas firmu un 129 individuālie zvejnieki, taču šogad šie skaitļi būšot lielāki. Daudz plašāks ir pašpatēriņa zvejas tīkotāju pulks, taču Nīcas novadā, spītējot krīzes apstākļiem, esot nodibināts arī jauns zvejas uzņēmums – SIA" Kursas zeme", ko reģistrējis Ojārs Osis.

Piekrastes zvejnieks Eduards Jonass pastāstīja, ka licenci sektorā ieradies saņemt, lai kopā ar pārinieku Zigfrīdu Helmšteinu gādātu par iztiku sev un piederīgajiem. Zvejai viņi izmantojot airu laivu, ko ar īpašiem ratiņiem pāri kāpai divatā nogādājot pie ūdens. Kaut arī prāvāki lomi lutinot viņus diezgan reti, zveja esot lielisks veids, kā atpūsties.

Viena no pirmajām licenci zvejai jūrā saņēma firma SIA "Ervils". Tās vadītājs Ervils Laugalis priecājās, ka šogad varēšot zvejot vairāk mencu. Pavisam šīs zivis zvejas uzņēmumam atvēlēts noķert 46 tonnas. Tāds daudzums ļaušot kārtīgi strādāt aptuveni vienu mēnesi. Mencu jūrā, viņaprāt, netrūkstot. Varētu vienīgi vēlēties, lai tās būtu prāvākas.