Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Skolēni ļauj vaļu fantāzijai un rada krāsainus e-talona vaibstus

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Tehnika – tā nešaubīgi piesaista daudzu puišu uzmanību. Tāpēc nebija pārsteigums, ka Rīgas sanatorijas internātpamatskolas audzēkņiem, kuru vidū galvenokārt ir zēni, ekskursija Rīgas satiksmē (RS) raisīja neviltotu interesi. Pēc 7. autobusu parka rūpīgas izpētes viņiem bija iespēja arī radoši izpausties un radīt dzeltenajam e-talonam jaunu dizainu.

Ciemos pie Rīgas satiksmes darbiniekiem ieradās 21 skolēns - 1. līdz 8. klašu audzēkņi. Rīgas sanatorijas internātpamatskolas skolotāja Inga Vectirāne stāsta, ka doties ciemos nevienu nevajadzēja īpaši skubināt, turklāt, kā viņa norāda, ekskursija nav tikai iespēja iepazīt uzņēmumu, bet kalpo kā sava veida karjeras izglītības pasākums, kas varbūt kādam liks aizdomāties, ka savu nākotnes profesiju, iespējams, varētu saistīt tieši ar Rīgas satiksmes darbības sfēru.

CIEMIŅI. Rīgas satiksmes 7. autobusu parks nesen uzņēma viesus - skolēnus no Rīgas sanatorijas internātpamatskolas, ļaujot iepazīt darbinieku pienākumus, lai ikviens autobuss reisā dotos saposts un tehniskā kārtībā / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Ciemošanās laikā skolēni apmeklēja autobusu remonta zonu, apskatīja, kā tiek krāsoti un mazgāti autobusi, liels bija daudzu pārsteigums, cik liela un daudzveidīga ir rezerves daļu noliktava. Izrādās, autobusam vajadzīgo detaļu skaits sasniedz aptuveni 7000. Klātienē bērni un pusaudži apskatīja arī elektromobili.

Savukārt pēc jaunu iespaidu un zināšanu iegūšanas laiks bija ļaut vaļu fantāzijai un uz brīdī pārtapt par īstu mākslinieku. Skolēnos radošuma dzirksti palīdzēja uzšķilt mākslinieks Jānis Anmanis, aicinot zīmējumos iekļaut ne tikai redzējumu par Rīgas sabiedrisko transportu, bet arī iepīt Latvijas simtgades tematiku. Šo uzdevumu Rīgas sanatorijas internātpamatskolas audzēkņi veica ar lielu degsmi, kopumā radot vairāk nekā 20 krāsainu un pozitīvu zīmējumu.

Piemēram, Adrians pavisam nešaubīgi zināja, ka zīmēs spēkratu, kas ļaus ieskatīties, tā teikt, lācītim vēderā. Arī ikdienā viņam patīk zīmēt dažādus automobiļus. Vismaz viens zīmējums dienā topot, norāda Adrians. Arī Danielam šī radošā nodarbe ir tuva, un viņš uzzīmēja greznu tramvaju. Viņš stāsta, ka no ekskursijas vislabāk paticis apskatīt dažādās rezerves daļas.

Šobrīd visi bērnu un pusaudžu radītie zīmējumi ir publicēti RS mājaslapā un ir sākusies balsošana par labāko. Zīmējums, kas iegūs visvairāk balsu, jau rudenī tiks uzdrukāts uz dzeltenā e-talona. Balsot var vienu reizi dienā no viena datora.

Šī bija jau astotā reize, kad RS piedāvā galvaspilsētas skolēniem iejusties mākslinieka ādā un radīt savu unikālo izskatu e-talonam.

Šobrīd dienas gaismu ir ieraudzījis e-talons ar fotogrāfiju, kurā redzama Rīgas panorāma ar Daugavu un tiltiem. Fotogrāfijas autors ir Ilmārs Znotiņš. Jāpiebilst, ka jaunais e-talona dizains nekādā veidā neietekmē tā funkciju vai izmantošanu sabiedriskajā transportā.