Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Jāizmanto izdevība: Bezmaksas nodarbības un lekcijas

SPORTISKI. Nūjošana ir viena no fiziskajām aktivitātēm, kas ir senioriem draudzīga un patīkama. Daudzi jau nūjo, bet tie, kuri vēl tikai gatavojas vai nav pārliecināti, ka viņu nūjošanas tehnika ir pareiza, var apmeklēt lekcijas un nodarbības © F64

Sportiskas aktivitātes visu vecumu rīdziniekiem tiek piedāvātas augu gadu. Bet šovasar rīdziniekiem, tajā skaitā senioriem, tika piedāvāts iesaistīties Veselības nedēļā, kurā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) veselības, sporta un uztura eksperti lasa gan lekcijas, gan vada nodarbības. Veselības nedēļas mērķis ir informēt un mudināt cilvēkus pievērsties aktīvam un veselīgam dzīvesveidam, kas ir viens no efektīvākajiem slimību profilakses veidiem.

Par vingrošanu un nūjošanu

Senioriem paredzētas nūjošanas nodarbības un lekcijas. Sestdien, 2. jūnijā, RSU eksperti piedāvās lekcijas par vingrošanu un nūjošanu, kā arī praktisku nūjošanas nodarbību asociētās profesores Irēnas Upenieces vadībā. RSU Dzirciema ielā 16 no pulksten 9 līdz 10.30 būs lekcija par senioru vingrošanas teorētiskajiem pamatiem. Pulksten 11 sāksies stundu ilga I. Upenieces lekcija par nūjošanas ekipējumu un nūjošanas ietekmi uz veselību. Pēc tam seniori varēs izmēģināt iegūtās teorētiskās zināšanas praksē, nūjojot no RSU ēkas līdz Dzegužkalna parkam un atpakaļ. Lekcijas, nodarbības un treniņi Veselības nedēļā ir bez maksas. Par iespēju piedalīties lekcijās un nūjošanas nodarbībā var interesēties, uzrakstot uz e-pastu: nodarbibas@rsu.lv.

Par veselīgudzīvi un uzturu

Centra sporta kvartālā Rīgā, K. Barona ielā 116a, 9. jūnijā tiek rīkota Veselīga dzīvesveida diena. Tur ieeja ir bez maksas, vien uz dažām nodarbībām būs iepriekš jāpiesakās. Veselīga dzīvesveida dienas pasākumi ilgs no pulksten 12 līdz 17. Rīkotāji saka - tas būs bērniem, ģimenēm un senioriem draudzīgs pasākums.

Vairākas sportiskās aktivitātes un lekcijas ir domātas bērniem vai attiecas uz bērniem, tāpēc ar speciālistu ieteikumiem ir vērts iepazīties ne tikai vecākiem, bet arī vecvecākiem.

Ja ne vienmēr mazbērnu audzināšanā, tad pašu vajadzībām var noderēt kardiologa, fizioterapeita, uztura speciālista stāstītais par daudzpusīgām veselības tēmām, piemēram, stājas ietekmi uz bērna veselību, sirds veselības veicināšanu u.c. Ar visiem ārstiem klātienē varēs aprunāties un uzdot interesējošos jautājumus.

Vecvecākiem ir iespēja 9. jūnijā savus pirmsskolas vecuma mazbērnus aizvest uz neparastu nodarbību - praktisku kustību spēli, kurā ar mūzikas un rotaļu metodes palīdzību pasniedzēja mācīs bērniem, kādēļ nepieciešams mazgāt rokas, zobiņus un ievērot citus higiēnas priekšnosacījumus. Šī metode apvieno dziesmas, rotaļas, kustības un mūzikas instrumentu spēli, un tās mērķis ir ļaut bērnam justies brīvi, nepiespiesti un gūt prieku saskarē ar mūziku. Informācija par pieteikšanos uz šo nodarbību jāmeklē www.veseligsridzinieks. lv. Tuvākajā laikā šajā interneta vietnē būšot pieejama izsmeļošāka informācija.

Jaunums būs veselīga uztura meistarklases, kurās uztura speciālistes skaidros veselīgas ēšanas pamatprincipus, dalīsies ar receptēm un mācīs tās pagatavot.

Adītājas, nāciet pulkā!

Pasaules publiskās adīšanas diena tiek atzīmēta kopš 2005. gada. Sestdien, 9. jūnijā, pulksten 11 Rīgas Kultūras centra Iļģuciems Amatu namā jau piekto reizi notiks Vispasaules publiskās adīšanas dienai veltīts pasākums. Ieeja uz to ir bez maksas. Tautas lietišķās mākslas studijas Rītausma un Irbi aicina rokdarbu lietpratējas un iesācējas uz kopīgu adīšanu un pieredzes apmaiņu.

Latvijā šajā dienā adītājas ir aicinātas ne tikai ņipri zibināt adāmadatas un dalīties pieredzē par rokdarbu tapšanu, bet arī pārrunāt, kā nekaitēt veselībai, ilgstoši adot, kā vingrot.

Šogad rokdarbnieces uz Iļģuciemu tiek aicinātas ņemt līdzi savus darinātos cimdus (latviešu rakstainos dūraiņus, mežģīņu pirkstaiņus, netradicionālās tehnikās adītus, adatas pinuma tehnikā veidotus, tamborētus utt.). Nav jāaizmirst somā ielikt kādu kamolu, adatas un iesāktos adāmdarbus, lai turpinātu adīt kuplākā pulkā.

Pasākuma rīkotāji informē, ka adīšanas dienas noslēgumā tiks izveidota ekspresizstāde.