Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Juristu cīņas uz atkritumu kara takas

© Kaspars Krafts/F64

Rīgas iedzīvotāji 2019. gada nogalē gan tieši, gan nevilšus tikuši iesaistīti atkritumu kariņā starp Rīgas domi un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), bet vispār šajā cīņā spēkiem mērojas juristi, kuri izspēlē vienu likuma pantu pret citu. Tagad lieta nonākusi tiktāl, ka Rīgas dome saskata vairs tikai vēršanos Satversmes tiesā, jo nepiekrīt VARAM ministra Jura Pūces rīkojumam par pāris punktu atcelšanu Rīgas domes 2019. gada 29. novembra saistošajos noteikumos Nr. 87 Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā.

Rīgas dome uzskata, ka tādējādi rīdziniekiem būs liegts maksāt mazāk par atkritumu izvešanu, ja tie tiek šķiroti. Kā skaidro pašvaldībā, saistošo noteikumu 11. punkta apturēšana nozīmē, ka šobrīd pilnīgi visiem klientiem, kuri vēlētos iesaistīties dalītās atkritumu savākšanas sistēmā, tiek liegta iespēja samazināt nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanas biežumu un līdz ar to arī būtiski samazināt pakalpojuma izmaksas. Proti, ja ir paredzēts, ka atkritumus izved vienu reizi četrās nedēļās, tad jau minētais saistošo noteikumu 11. punkts paredz, ka atkritumu apsaimniekotājs var noteikt divreiz mazāku atkritumu izvešanas biežumu, ja klients iesaistās dalītās atkritumu savākšanas sistēmā, nodrošinot, ka īpašumā radītie atkritumi (bioloģiski noārdāmie atkritumi, plastmasa, papīrs, metāla iepakojums) saskaņā ar saistošo noteikumu prasībām tiek savākti dalīti vai kompostēti. Jo - mājsaimniecībās, kurās atkritumi tiek šķiroti, nodalot papīru, metālu, stiklu, plastmasu, bioloģiski noārdāmos atkritumus, konteineri pārējiem - nešķirotajiem - atkritumiem pildās daudz lēnāk.

Rīgas domes vadība uzskata, ka Rīgā nav un nebūs krīze saistībā ar atkritumu apsaimniekošanu, atkritumi tika izvesti un tos izvedīs arī turpmāk. Gada nogali rīdzinieki var gaidīt bez rūpēm - pilsēta atkritumos nenoslīks. Rīgas domes Mājokļu un vides departaments ir panācis vienošanos ar SIA Clean R, SIA Eco Baltia vide un SIA Lautus par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma nodrošināšanu visiem rīdziniekiem ar līdzšinējiem noteikumiem arī pēc 11. decembra, kad beidzās Ministru kabineta izsludinātā ārkārtējā situācija. Noslēgtie līgumi paredz, ka atkritumu apsaimniekotājiem ir pienākums nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniegšanu, nepasliktinot pakalpojumu sniegšanas būtiskos nosacījumus, kādi klientiem bija spēkā līdz 2019. gada 11. decembrim.

Vēlreiz atgādinām, ka atkritumu radītājiem, kuriem līdz 2019. gada 14. septembrim bija noslēgti līgumi ar SIA Clean R, SIA Eco Baltia vide un SIA Lautus, jauni līgumi nebūs jāpārslēdz.

Bet atkritumu radītājiem, kurus līdz 2019. gada 14. septembrim apkalpoja SIA Pilsētvides serviss, bet ārkārtējās situācijas periodā to apkalpošanu pārņēma SIA Clean R (juridiskās personas) un SIA Eco Baltia vide (fiziskās personas), būs jānoslēdz līgumi līdz šā gada 31. decembrim. Par līgumu pārslēgšanu var sazināties: SIA Clean R - tālrunis 67111001, SIA Eco Baltia vide - tālrunis 8717.