Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekošanai plāno atvēlēt 2,8 miljonus eiro

© Vladislavs Proškins/f64

Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekošanas programmas īstenošanai no 2023. līdz 2025.gadam plāno atvēlēt 2,8 miljonus eiro, izriet no Kultūras ministrijas sagatavotā tiesību akta projekta.

Apsaimniekošanas programmā norādīts, ka 2020.gada 6.jūlijā stājās spēkā Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likums. Tas paredz, ka Brīvības pieminekļa, tā aizsardzības zonas un Rīgas Brāļu kapu, to teritorijas un aizsardzības zonas saglabāšanu, uzturēšanu un atjaunošanu nodrošinās Ministru kabineta noteikts Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekotājs.

Ministru kabineta 2021.gada 21.decembra rīkojums par Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekotāja noteikšanu deleģēja Rīgas valstspilsētas pašvaldībai valsts pārvaldes uzdevumu - Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekošanu. Rīgas pieminekļu aģentūra bija līdz šim veikusi abu objektu apsaimniekošanu.

Ministru kabineta rīkojuma anotācija noteica valsts finansējuma rāmjus, un tie tika iekļauti 2022.gada 28.janvārī parakstītajā Valsts pārvaldes uzdevuma deleģēšanas līgumā.

Programmā skaidrots, ka 2023.gadā paredzēta Brīvības pieminekļa atsevišķu elementu, piemēram, soliņu, ziedu vāžu, atkritumu urnas nomaiņa. Tāpat iecerēta ventilācijas sistēmas projektēšana, kā arī Brīvības pieminekļa iekštelpu kosmētiskais remonts un prezentācijas aprīkojuma atjaunināšana. Ieplānota arī ikgadējā aprūpe un restaurācija. Savukārt 2024.gadā iecerēts ierīkot ventilācijas sistēmu, kā arī veikt Brīvības pieminekļa apkopi-restaurāciju cokola līmenī, ieskaitot pelēko granīta skulptūru grupu. 2025.gadā plānots veikt Brīvības pieminekļa pilnu apbūvi-restaurāciju, ieskaitot Brīvības tēlu un zvaigznes.

Rīgas Brāļu kapos 2023.gadā plānots nomainīt kapu atsevišķus elementus, piemēram, soliņus, ziedu vāzes, atkritumu urnas, informatīvās zīmes. Tāpat iecerēta zaļās zonas atjaunošana un pārapbedīšana. Plānots arī veidot profesionālu apsardzi un veidot video novērošanu visā teritorijā. Plānots uzlabot arī ūdens apgādes sistēmu, atjaunot vēsturiskos vārtus un žogu Meža kapiem. Iecerēts veikt Brāļu kapu preventīvo restaurāciju.

2024.gadā plānots veikt kosmētisko remontu depozitārijos,kā arī veikt Rīgas Brāļu kapu un Varoņu terases un centrālā kapu lauka perimetrālo ceļu rekonstrukciju, Brāļu kapu preventīvo restaurāciju. 2025.gadā iecerēta Rīgas Brāļu kapu Varoņu terases un centrālo kapu lauka perimetrālo ceļu rekonstrukciju, centrālo vārtu un galu fasāžu un arkas restaurāciju, kā arī Brāļu kapu preventīvo restaurāciju.

Programmā skaidrots, ka valsts deleģētā uzdevuma pildīšanai iesaistīta liela daļa no Rīgas pieminekļu aģentūras darbiniekiem. Tiek izveidota atsevišķa nodaļa - Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu nodaļa, kura nodarbojas tikai ar abiem objektiem. Valsts deleģētā uzdevuma pildīšanu vada Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu nodaļas vadītājs.