Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ziemas mēnešos Ķīpsalā pasliktinājusies gaisa kvalitāte

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Ķīpsalā augstāks gaisa piesārņojums veidojas ziemas mēnešos, liecina tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tet" 2023. gada gaisa kvalitātes mērījumu stacijas dati.

"Tet" norāda, ka sākotnēji tika pieņemts, ka Ķīpsalā lielākais gaisa piesārņojums varētu nākt no ziemeļiem - ostas teritorijas, tomēr dati liecina, ka lielākais piesārņojums ziemas mēnešos plūdis no dienvidiem, dienvidrietumiem.

Piesārņojuma virziens ļauj spriest, ka ziemas mēnešos galvenie piesārņotāji varētu būt saistīti ar transporta plūsmu no Vanšu tilta, individuālajiem kurināmajiem Āgenskalnā un tuvumā esošajiem celtniecības objektiem. Gada vissliktākā gaisa kvalitāte, sasniedzot ekstrēmi sliktu gaisa kvalitātes indeksu, bijusi pagājušā gada 20. janvārī.

Savukārt gada pirmajos siltajos mēnešos - aprīlī, maijā, jūnijā - iezīmējās tendence gaisa piesārņojuma rādītājam paaugstināties naktīs, turklāt - tas plūdis no ziemeļu puses, paaugstinoties slāpekļa dioksīda un ozona līmenim. "Tet" norāda, ka šīs tendences varētu būt saistītas ar aktivitātēm ostas teritorijā.

Jūlijā un augustā gaisa kvalitāte bija samērā laba. Savukārt no septembra augstākais gaisa piesārņojums atkal plūdis no dienvidiem, iespējams, aktīvākas transporta plūsmas dēļ.

"Tet" secinājis, ka vidējais trokšņu līmenis Ķīpsalā visa gada garumā ir bijis augstāks nekā noteiktais līmenis dzīvojamās teritorijās.

Gaisa kvalitātes mērījumi tiek veikti Zunda krastmalā Ķīpsalā, kā arī 2023. gada rudenī šāda stacija izvietota pie Rīgas 49. vidusskolas Valdemāra ielā. "Tet" indikatīvās gaisa kvalitātes mērījumu stacijas ir papildinājums nacionālā monitoringa stacijām, kā arī tās iedzīvotājiem ļauj sekot līdzi attiecīgās apkaimes vides un gaisa kvalitātei.

Jau ziņots, ka "Tet" grupa pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 292 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,6% mazāk nekā 2022. gadā, savukārt grupas peļņa bija 17,8 miljoni eiro.

Savukārt "Tet" koncerna apgrozījums 2022. gadā bija 326,656 miljoni eiro, kas ir par 29% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa saruka par 10,7% un bija 25,779 miljoni eiro. Vienlaikus pašas "Tet" apgrozījums 2022. gadā bija 231,436 miljoni eiro, kas ir par 15,4% vairāk nekā 2021. gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 10,2% un bija 24,056 miljoni eiro.

"Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%).