Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Aktīvisti rīkos aizlūgumu par Lielajiem kapiem

© Lauris Vīksne, F64 Photo Agency

"Lielo kapu draugi" sadarbībā ar Augšāmcelšanās draudzi un Brasas apkaimes aktīvistu grupu "Rada Brasa" šodien rīkos aizlūgumu par Lielajiem kapiem un ekskursijas to apkaimē.

Kā aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori, aizlūgums ar muzikālu noskaņu un kopdziedāšanu notiks Augšāmcelšanās draudzē, Lielajos kapos, Klusajā ielā. Aizlūguma moto esot "Te bijām un būsim, Rīga ir mūsu". Aizlūgumu vadīs mācītājs Guntis Kalme, muzicēs ģitārists Ģirts Pavēnis un jaunais soprāns Viktorija Prituljaka.

Pēc aizlūguma notiks divas bezmaksas ekskursijas visiem vecumiem - vēsturiski patriotiskā ekskursija par Latvijas Brīvības cīņu varoņiem un vēsturiski romantiskā ekskursija par kapu vēsturi, kapu tradīcijām, cilvēkiem un spokiem.

Uz pasākumu aicināti dažādu vecumu cilvēki, organizatori sola cienāt atnākušos ar karstu tēju un cepumiem.

F64

Kā ziņots, "Lielo kapu draugi" iestājas par to, lai valsts izmantotu Lielo kapu pirmpirkuma tiesības. Aktīvistu grupas pārstāvis Andris Gobiņš iepriekš Ministru kabineta sēdē atzina, ka viņš ar domubiedriem ir gatavs piedāvāt savu atbalstu "visu problēmu" risināšanā, kas nozīmē arī finansiālu līdzdalību. Gobiņš informēja, ka pieteicies ļoti liels skaits interesentu, kas būtu gatavi kopīgi ar valsti izpirkt Lielo kapu ansambli.

Gobiņš aicināja valdību pieņemt lēmumu, ka valsts izmanto Lielo kapu pirmpirkuma tiesības un biedrība labprāt iesaistīsies ziedojumu vākšanā. Gobiņš šim mērķim esot gatavs ziedot 2000 eiro.

Valdība gan martā vēl nelēma par Lielo kapu jautājumu, bet uzdeva Kultūras ministrijai turpināt sarunas ar Rīgas pašvaldību par iespējamajiem risinājumiem. Jautājumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu plānots skatīt nākamās nedēļas valdības sēdē 11.aprīlī.

Kā ziņots, Lielo kapu īpašumtiesību jautājums aktualizējās pēc tam, kad Rīgas dome nolēma kapu tuvumā izbūvēt jaunu tramvaja līniju, pret ko atsevišķi aktīvisti iebilst.

Rīgas dome ir gatava uzņemties atbildību par Lielajiem kapiem, taču sola neiebilst, ja valsts izmantotu pirmpirkuma tiesības, kapus pārņemot savā īpašumā.