Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

INTERESANTI: Maskavas ielā notiks "Pikniks ar rajonu"

© Ādolfs Mārtiņš Krauklis, F64 Photo Agency

Apkaimes rezidence T17 aicina rīdziniekus uz "Pikniku ar rajonu”, lai iepazītu tuvējo Maskavas forštati jeb seno pilsētas ostas apkaimi - Lastādiju. Šodien, 27.augustā, no 16.00 kaimiņi un interesenti aicināti iedzīvināt tukšo lauku Maskavas ielā 9, nojauktās "Rīgas dzirnavnieks” rūpnīcas vietā, kur notiks pikniks, sarunas par šo apkaimi un stāstu kartes "Tikšanās ar Lastādiju” prezentācija.

"Piknika ar rajonu” dalībniekus gaidīs karsta zupa, smalkmaizītes no vietējām konditorejām, kā arī iespēja uzzināt vairāk par apkaimes stāstiem un nākotnes projektiem, piemēram, Rail Baltica izbūves ietekmi uz apkaimes dzīvi, kā arī Centrāltirgus rekonstrukciju. Bez tam T17 rezidenti organizēs nelielu aptauju, ievāks apkaimes baumas un stāstus apkaimes avīzes izdošanai.

Pasākuma laikā tiks atklāts otrais "Tikšanās ar Lastādiju” stāstu kartes izdevums drukātā un interneta versijā. Karte apkopo stāstus par šīs apkaimes vietām to cilvēku acīm, kas šeit dzīvo, strādā un pavada šeit savu brīvo laiku. Kartē Lastādijas apkaime atklājas kā cilvēku stāstu un pieredzes kolāža, ko kartes lietotājs var piedzīvot arī pats, dodoties nesteidzīgā pastaigā un iepazīstot aprakstītās vietas.

Rīdziniekiem ar Maskavas priekšpilsētu jeb Maskačku bieži saistās negatīvas asociācijas un bieži vien ar šodienu vairs nesaistīti stereotipi. Daudzi pat nav pārliecināti, kur sākas un beidzas šī apkaime. Piemēram, reti kurš zina, ka senais nosaukums teritorijai no Centrāltirgus līdz Lāčplēša ielai ir Lastādija (no vācu valodas Lastadie) un tā daudzus gadsimtus ir bijusi Rīgas galvenā osta, aktīva, multikulturāla un plaukstoša tirdzniecības priekšpilsēta. Tagad tā ir daļa no forštates, tomēr arī vieta ar pavisam savdabīgu, no pārējās forštates atšķirīgu noskaņu ar tādām vietām kā Centrāltirgus, Zinātņu akadēmija, tirgus "Latgalīte”, stacija un autoosta. Lastādija ir skanīgs, bet mūsdienās maz zināms apkaimes nosaukums - iespējams, tieši tāpēc piemērots, lai no jauna atklātu vienu no Maskavas forštates nezināmajām pusēm.

Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

T17 jeb Turgeņeva ielas 17 apkaimes rezidenci 2016. gada rudenī izveidojusi biedrība "FREE RIGA” un tās mērķis ir kopīgi ar citiem aktīvajiem apkaimes iedzīvotājiem pētīt šīs apkaimes - Lastādijas - sadzīvi un stāstus, aktivizēt tās kultūras dzīvi un stiprināt piederības sajūtu šai apkaimei. Pirmais rezidences projekts 2016. gada rudenī bija apkaimes svētku organizēšana un pirmā stāstu kartes "Tikšanās ar Lastādiju” izdevuma izveide, kas aicina rīdziniekus iepazīt šo vietu un to, kas tajā notiek mūsdienās. Jau pēc pirmās "Tikšanās ar Lastādiju” daudzu cilvēku priekšstati ievērojami izmainījās - atklājot apkaimes "pērles” un neparastus vietējās sadzīves stāstus.

"Pikniks ar rajonu” ir daļa no projekta "Tikšanās ar Lastādiju”, kurš tiek īstenots Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programmas projektu konkursa „Apkaimju iniciatīvas līdzdalības un piederības veicināšanai” atbalstu. Projekta mērķis ir stiprināt un attīstīt Lastādijas, senākās Rīgas priekšpilsētas un tuvējās Maskavas forštates identitāti, veidojot labvēlīgāku un daudzpusīgāku stāstu par šo Maskavas forštates daļu. Būtiska projekta daļa ir iesaistīt vietējos uzņēmumus, institūcijas un aktīvos iedzīvotājus, lai kopīgi veidotu savu vidi labāku.

Projektu organizē biedrība "FREE RIGA”, kas atver Rīgas tukšās un neizmantotās ēkas sabiedriskām, radošām un kultūras aktivitātēm. Rīgā ir simtiem tukšu ēku, kuras ekonomiskās situācijas dēļ īpašnieki nevar ne attīstīt, ne arī pārdot, kā rezultātā daudzām skaistām un vēl lietojamām ēkām nav uzturēšanas risinājuma un tās stāv dīkstāvē pat desmitiem gadu. FREE RIGA apzina šādas ēkas, vienojas ar ēku īpašniekiem par to apsaimniekošanu uz laiku, kamēr ēkai nav pielietojuma, un sadarbībā ar dažādām NVO un iniciatīvām kļūst par ēkas aizgādņiem, veidojot telpām sabiedriski nozīmīgu pielietojumu. FREE RIGA īpaši fokusējas uz apkaimēm, kurās ir aktīvas iniciatīvas, taču tām pietrūkst telpu un savstarpējās sadarbības.

Viena no centrālajām FREE RIGA darbības vietām ir tuvējā Maskavas forštate jeb vēsturiskā Lastādijas apkaime. Šajā apkaimē atrodas divi FREE RIGA atdzīvināto ēku projekti - Puškina ielas 11 (P11) ēka, kurā darbojas vairākas NVO un arī virkne mākslinieku, kā arī apkaimes projektu rezidence Turgeņeva ielā 17 (T17). Tāpat FREE RIGA sabiedriskām un kultūras aktivitātēm atvērusi vēl trīs vietas: vasaras rezidenci mākslai D27 Dzirnavu ielā 27, Zunda dārzu pamestās SeļMaš traktoru rūpnīcas teritorijā Durbes ielā 2, kā arī kultūrpunktu L26 Līksnas ielā 26.