Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

NOSKAIDRO, kas ir zaļā diēta un kā tā palīdz veselības stiprināšanai

© depositphotos.com

Vasara ir laiks, kad pati daba mudina ne tikai uz brīdi mainīt ēdienkarti, bet pat ēšanas paradumus. Un kāpēc ne uz zaļo pusi? Turklāt vistiešākajā nozīmē.

Zaļā diēta nenozīmē izvēlēties bioloģiski audzētus un termiski neapstrādātus produktus, kas, protams, ir labi, bet gan vārda tiešā nozīmē - savam organismam piedāvāt tikai zaļas krāsas produktus. Loģisks būtu jautājums, kāpēc jāmielojas tikai ar zaļas krāsas augļiem un dārzeņiem? Dietologi atbild - organisms patērē vairāk enerģijas, lai pārstrādātu tieši šīs krāsas produktus.

Zaļā diēta paredz no trim līdz piecām dienām uzturā iekļaut tikai zaļas krāsas augļus un dārzeņus, arī zaļumus. Tas nenozīmē, ka visu laiku jākoncentrējas tikai uz dažiem produktiem, gluži otrādi - ēdienkartei jābūt maksimāli dažādai. Turklāt tieši šajā laikā dabā ir pārpārēm tieši zaļas krāsas «ēdamobjektu». Gurķi, zirņi, visdažādākie salāti, kāposti, jaunie kabači, Briseles kāposti, paprika, artišoki, kivi, avokado, kinza, dilles, pētersīļi, selerijas, ērkšķogas, patisoni, kolrābji, zaļas vīnogas, āboli.... Speciālisti uzsver, ka šīs diētas laikā svarīgi ir katru dienu izdzert vismaz divus litrus ūdens, kā arī neaizmirst zaļo tēju, ko var papildināt ar dažādiem, arī zaļo krāsu pārstāvošiem ārstniecības augiem, piemēram, piparmētru. Protams, vislabāk ir visu zaļo uzturā lietot termiski neapstrādātā veidā, bet ja nu tas ir nerealizējams princips, tad jāizvēlas saudzējošs režīms - tvaicēšana, savukārt iepauzēt vajadzētu ar cepšanu un grilēšanu. Gatavojot salātus, kā aizdaru var lietot eļļu, ļoti laba būtu avokado eļļa, bet arī olīveļļai nav ne vainas. Nav ieteicams aizrauties ar dažādu rūpnieciski ražotu garšvielu lietošanu.

Šīs diētas laikā svarīgi ievērot dažus principus - var atļauties ēst tik, cik vien organisms prasa, starp ēdienreizēm jābūt vismaz trīs stundu pārtraukumam, un dienas laikā jāizdzer vismaz divi litri ūdens.

Dietologi uzskata, ka zaļo produktu diēta ļoti labvēlīgi ietekmē vielmaiņu, normalizē cukura līmeni asinīs. Zaļie produkti satur daudz šķiedrvielu, kas sniedz sāta sajūtu, bet vienlaikus tajos ir ļoti maz kaloriju, tāpēc organisms varētu patērēt arī rezerves, un tā ir laba ziņa tievētgribētājiem - ar šādu uzturu var atbrīvoties no dažiem liekiem kilogramiem. Protams, kā it visas diētas, arī šo nav ieteicams ievērot ilgstošu laiku, lai pēc tās nepiedzīvotu pārēšanās bumu. Vislabāk, ja pēc šīs diētas ikdienas uzturā būs daudz zaļu un termiski neapstrādātu produktu.

Ja ar sevi negribas apieties pārāk ekstrēmi, šos principus ievērot vienu nedēļu, tad uzturā pieļaujams arī dabisks jogurts, kefīrs un biezpiens ar zemu tauku saturu, kā arī ik pārdienas pieļaujams apēst 100 gramus tvaicētas vistas filejas.

Un vēl - psihologi apgalvo, ka tieši produktu zaļā krāsa kombinācijā ar to uzturvērtību, vairo pozitīvu enerģiju, optimismu un veselību. Lai izdodas!