Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Vienkārši veidi, kā rūpēties, lai zobi ilgāk saglabātos skaisti un veseli

© F64

Balti, līdzeni zobi ir svarīgs mūsu vizuālā tēla elements, kas, izrādās, apkārtējiem cilvēkiem pat neapzināti rada iespaidu, ka mēs esam jauni, veselīgi un visnotaļ veiksmīgi. Tēla veidošanā piedalās daba, zobārsts, higiēnists un arī mēs paši ar saviem ikdienas paradumiem. Skaistāku smaidu panāk ar zobu tīrīšanu un pareizu mutes dobuma kopšanu, kas ir pamatu pamats, bet arī ir daži citi vienkārši veidi, kā diendienā rūpēties, lai zobi ilgāk saglabātos skaisti un veseli.

Neēst ogļhidrātus ārpus ēdienreizēm

Ogļhidrāti mūsu uztverē lielākoties saistās ar saldumiem, tāpēc šķiet, ka mazāk kaitīgas ir ne tik saldas lietas, piemēram, pilngraudu cepums vai sauja kartupeļu čipsu. Taču visi ogļhidrāti sašķeļas līdz vienkāršajiem cukuriem, un tieši tie vislabāk garšo baktērijām, kuras uzdarbojas mutes dobumā un veicina zobu kariesa attīstību. Turklāt produktiem, kas bagāti ar ogļhidrātiem, bieži ir tendence lipt pie zobiem un sakrāties zobu starpās. Tāpēc jācenšas uzņemt ogļhidrātus ēdienreižu laikā, nevis ārpus tām, jo, ēdot lielāku uztura daudzumu, izdalās vairāk siekalu, kas palīdz aizskalot no zobiem ēdiena daļiņas.

Sūkt caur salmiņu

Daudziem garšo gāzēti dzērieni un sulas, taču tie satur skābes, piemēram, citronskābi un fosforskābi, tāpēc viņiem ir lielāks risks sabojāt zobu emalju, pat ja izvēlas šo dzērienu diētiskās, cukuru nesaturošās versijas. Sūcot šķidrumu caur salmiņu, kura gals ir nevis iesprausts starp zobiem, bet atrodas tālāk mutē, piemēram, viegli piespiests ar mēli pie aukslējām, tiek mazināts dzēriena tiešais kontakts ar zobu emalju. Tādēļ ir vērts vienmēr turēt salmiņus pa rokai.

Neitralizēt skābes

Gāzētie dzērieni, sulas un daudzi citi satur skābes, kas kombinācijā ar zobu tīrīšanas abrazīvo efektu nodara pāri zobu emaljai. Lai pasargātu zobus, pēc minēto dzērienu lietošanas ieteicams, lēni malkojot, uzdzert ūdeni vai izkošļāt košļājamo gumiju bez cukura. Tas veicina siekalu izdalīšanos, kas palīdz skābes neitralizēt, un tikai pēc tam var ķerties pie zobu sukas.

Uzņemt vairāk C vitamīna

C vitamīnu reizēm tēlaini sauc par cementu, kas satur kopā visas ķermeņa šūnas, un tam ir svarīga loma arī smaganu veselības uzturēšanā. Cilvēkiem, kuri dienā patērē mazāk par 60 miligramiem C vitamīna, ir par 25% lielāks smaganu slimību risks nekā tiem, kuri lieto 180 mg C vitamīna vai vairāk - šāda likumsakarība savulaik konstatēta ASV notikušā pētījumā, kurā bija iesaistīti 12 000 pieaugušu cilvēku. Vislabāk ir uzņemt C vitamīnu ar uzturu, bet, ja tas nav iespējams, var lietot aptiekā nopērkamos preparātus.

Dzert tēju

Tēja satur antioksidantus, kas labvēlīgi ietekmē smaganu stāvokli. Gan melnajā, gan zaļajā tējā ir vielas, kas spēj aizkavēt zobu aplikuma veidošanos, un līdz ar to mazinās kariesa un smaganu slimību attīstības risks. Tējā ir arī vielas, kas kavē baktēriju - sliktas elpas veicinātāju - augšanu. Piedevām tēja satur arī fluoru, kas vajadzīgs stiprai zobu emaljai. Pēcpusdienas tēja ir arī labs uzmundrinājums atlikušajai dienas daļai.

Nepieļaut kalcija trūkumu

Tāpat kā mūsu kauliem, kalcijs ir nepieciešams arī zobiem. Izpētīts, ka cilvēki, kuri dienā uzņem vismaz 800 mg kalcija, retāk cieš no izteiktām smaganu problēmām. Kalcijs stiprina žokļu kaulus, līdz ar to zobi stingri turas savā vietā. Pārtikā ieteicams siers, jogurts un citi piena produkti, var izmantot arī uztura bagātinātājus. Protams, tas attiecas uz veseliem cilvēkam. Ja kādam ir ar kalcija vielmaiņu saistītas veselības problēmas, tās jārisina kopā ar ārstu.

Piesargāties peldbaseinā

Hlors baseina ūdenī iznīcina baktērijas, bet var krietni pazemināt ūdens pH līmeni, ūdens kļūst pārāk skābs. Šķiet - kas par niekiem, kurš tad ņem mutē šo hlorēto ūdeni? Izrādās, ka baseina ūdens tomēr kaut kā tur nonāk, un tā sastāvā esošais hlors var bojāt zobu emalju un izveidot uz tās traipus. Tiem, kuri regulāri iet uz baseinu, ieteicams ņemt līdzi arī zobu suku. Tādēļ tūlīt pēc peldēšanas ieteicams iztīrīt zobus, kā arī lietot fluoru saturošu mutes skalošanas līdzekli.

Grauzt ābolus

Zobārstu attieksme pret āboliem gadu gaitā ir vairākkārt mainījusies. Senos laikos ābolus sauca par dabas dotām «zobu sukām» un ieteica ēst, ja, piemēram, nedēļas nogalē braucot uz laukiem, zobu tīrīšanas piederumi aizmirsušies mājās. Vēlāk tika apgalvots, ka āboli bojā zobus, jo tajos ir skābes. Tagad speciālisti nonākuši pie atziņas, ka āboli, tāpat kā citi kraukšķīgi graužami augļi un dārzeņi, palīdz notīrīt zobus un pat spēj likvidēt tējas un kafijas radītos traipus uz emaljas. Izpētīts, ka skābes ābolos ir maigas. Kombinācijā ar šķiedrvielām tās padara zobus tīrus un mirdzošus. Tomēr, ja ābols ēsts starp ēdienreizēm, derētu pēc tam izskalot muti ar ūdeni.

Skūpstīties

Ne jau tāda iemesla dēļ cilvēkiem patīk skūpstīties, tomēr fakts paliek fakts: skūpsta laikā izdalās vairāk siekalu, kas apskalo zobus un visu mutes dobumu, tā mazinot kariesu veicinošo mikroorganismu koncentrāciju. Bet nevajag skumt, ja nav neviena, ar ko skūpstīties. Līdzīgu efektu var panākt, gremojot košļenes bez cukura.

Ēst pilngraudu produktus

Ieteicams regulāri ēst brūnos rīsus, pilngraudu makaronus, pilngraudu maizi u.c.

Ja katru dienu apēd vismaz vienu pilngraudu produktu porciju, tad vairāk nekā par piekto daļu samazinās periodontīta risks. Pilngraudu produkti palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs, un tas nāk par labu arī diabēta pacientu mutes veselībai.

Eksperta viedoklis

Kā akcentēt žilbinošu smaidu

Iesaka zobu pastas Signal zīmola vadītāja Marita SOHA

* Vieglākais veids, kā izcelt baltus zobus, ir izvēlēties pareizo lūpu krāsas toni. Auksto toņu lūpu krāsas, piemēram, zilā vai purpura nokrāsā, palīdzēs akcentēt baltus zobus, savukārt, sarkana, oranža un brūna krāsa piešķirs tiem dzeltenīgu toni. Tomēr atceries, ka ne tikai lūpu krāsai, bet arī ādas tonim ir nozīme. Piemēram, gaišai ādai piemērotākas ir lūpu krāsas maigos toņos, savukārt tumšākai ādai vislabāk piestāv tumši sarkana un bordo lūpu krāsa.

* Lai izceltu mirdzošu un žilbinošu smaidu, centies lietot dekoratīvo kosmētiku neitrālos toņos, piemēram, izvēloties acu ēnas, dod priekšroku aukstām krāsām. Savukārt visas nepilnības un sejas apsārtumu notušē ar tonālo krēmu un divu toņu sejas pūderiem - arī tas palīdz akcentēt zobu baltumu.

* Izmēģini inovatīvus mutes dobuma higiēnas produktus. Zobu balināšanas procedūras ir tikai viena no metodēm, lai padarītu zobus baltākus, jo tai seko virkne inovatīvu mutes dobuma higiēnas produktu un vienkārši ieteikumi, kas padara zobus mirdzošus un baltus. Piemēram, sarkanvīns un kafija negatīvi ietekmē zobu emaljas krāsu, savukārt, ikdienas ēdienkarti papildinot ar pareizajiem produktiem, piemēram, āboliem, saglabāsi izteikti žilbinošu smaidu.

* Dod priekšroku zilu toņu apģērbiem. Tāpat kā piemērota lūpu krāsa, arī pareiza toņa apģērbs var palīdzēt izcelt baltus zobus - tieši zilas nokrāsas apģērbs tam būs vispiemērotākais. Tomēr tas nenozīmē, ka ikdienā ir jāvelk tikai spilgts tirkīza krāsas apģērbs, jo žilbinoša smaida efektu veicinās arī purpura, tumši zilas vai pelēkas krāsas ikdienas garderobē. Šā paņēmiena noslēpums ir vienkāršs - dzeltenie toņi kontrastē ar zilu nokrāsu, radot efektu, kura rezultātā zobi izskatās baltāki. Ieteicams izvairīties arī no sniegbalta apģērba ķermeņa augšdaļā, jo rezultātā zobi var izskatīties dzelteni.

* Žilbinoši baltu smaidu palīdz izcelt arī krēmkrāsas vai smilškrāsas aksesuāri. Piemēram, auskarus un kaklarotas labāk izvēlēties tādā tonī, kas kontrasta rezultātā rada iespaidu, ka zobi ir koši balti. Dod priekšroku zelta rotaslietām.