Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Māja \ Mīlulis

Miris runcis Rūdis, kuru saimniece nedēļām turēja uz balkona bez ūdens un ēdiena

© Pixabay.com

Mēneša sākumā ReTV stāstīja par kaķi, kurš tika izglābts no bada nāves Jēkabpilī. Runcis uz vairākām nedēļām bija atstāts uz dzīvokļa balkona bez ēdiena un ūdens. Lai gan viņš tika izglābts un nogādāts patversmē, veselību runcim atgūt vairs neizdevās. Viņš devies uz labākiem medību laukiem.

Septembra beigās Jēkabpils dzīvnieku patversmē nonāca ruds kaķis, kurš bija izglābts no bada nāves. Glābēji viņam deva vārdu - Rūdis, vēsta ReTV. Aptuveni divas nedēļas viņš bija pavadījis vienatnē - uz dzīvokļa balkona bez ēdiena un dzēriena. Kad saimniece parādu dēļ pameta īres dzīvokli, viņa mājdzīvnieku atstāja likteņa varā. Kaķis tika izglābts, pateicoties labiem kaimiņiem, kuri dzirdēja ņaudēšanu, un sāka meklēt, no kurienes nāk skaņas. Vispirms viņi centās minci barot, metot viņam uz balkona ēdienu, pēc tam ziņoja pašvaldības policijai, kas, izvērtējot visus apstākļus, pieņēma lēmumu uzlauzt durvis. Rūdis tika nogādāts patversmē, bet diemžēl novārdzinātais organisms nespēja atgūties. “Kad atveda viņu pie mums, viņam bija ļoti daudz veselības problēmu, arī ar sirsniņu bija slikti. Uzreiz bija izsaukts vetārsts. Kaķim bija aptuveni 13 gadi. Protams, ka daudz veselības problēmu. Vetārsts sāka ārstēšanu, sistēmu likām, visuko darījām, bet diemžēl no zālēm kaut kādas komplikācijas... Viss. Kaķa vairs nav,” saka Tatjana Moisejenkova, Jēkabpils dzīvnieku patversmes kopēja.

Jēkabpils novada pašvaldības policija bija uzsākusi administratīvo lietvedību pret kaķa saimnieci par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem. Vakar lieta tika izskatīta pašvaldības Administratīvās komisijas sēdē. Pati saimniece uz to nebija ieradusies, lai gan tika uzaicināta. Jēkabpils novada Administratīvās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Kozlovskis: “Jēkabpils novada Administratīvā komisija, ņemot vērā administratīvā pārkāpuma lietas esošos materiālus, lēma personu, kuras turējumā atradās mājdzīvnieks, atzīt par vainīgu un saukt pie administratīvās atbildības, līdz ar to piemērot administratīvo sodu.”

Ņemot vērā, ka lēmums vēl nav stājies spēkā un kaķa saimniecei vēl ir iespēja to pārsūdzēt tiesā, komisijā neatklāj precīzu piespriestā soda apmēru. Maksimālais likumā paredzētais naudas sods šādos gadījumos ir 1750 eiro. Kozlovskis: “Nav minimālā, nav arī maksimālā, kaut kas pa vidu. Konkrētu sodu šajā gadījumā mēs nevarētu pateikt. Šī informācija ir pieejama konkrēti lietas dalībniekiem.”

Jēkabpils dzīvnieku patversmē pauž uzskatu, ka par sliktu izturēšanos pret četrkājainajiem draugiem būtu nepieciešami daudz bargāki sodi, jo iestādē arvien biežāk nonāk mīluļi, kuri cietuši nežēlīgas cilvēku darbības rezultātā. Patversmes darbiniekiem sāp sirds par katru izdzisušu dzīvību.