Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Polaņskis saņems kompensāciju no avīzēm

Parīzes tiesa nospriedusi, ka izdevumam Aujourd"hui en France jāsamaksā 3000 eiro liela kompensācija mājas arestā esošajam kinorežisoram Romānam Polaņskim par viņa, viņa sievas un bērnu fotogrāfiju nesankcionētu publicēšanu.

Gaidāms, ka šodien tiks pasludināts spriedums par R. Polaņska sūdzībām pret vēl trim medijiem, no kuriem režisors kopumā pieprasījis 75 000 eiro lielu sāpju naudu.

Pagājušā gada rudenī Šveices varas iestādes, pamatojoties uz starptautisku aresta orderi, apcietināja R. Polaņski, kurš 1978. gadā izvairījās no tiesas par mazgadīgās pavešanu un izvarošanu, aizbēgot no ASV. Kamēr tiek lemts jautājums par viņa izdošanu Savienotajām Valstīm, Šveices tiesa uzskatīja par iespējamu noteikt R. Polaņskim mājas arestu, un kopš novembra viņš kopā ar ģimeni dzīvo kalnu mājiņā jeb šalē netālu no Gštādes pilsētas Šveicē.

Lieki sacīt, ka slavenā režisora apcietināšana izraisīja lielu interesi, un daudzos izdevumos decembrī tika publicētas namiņa fotogrāfijas, savukārt vairāki mediji pamanījās nofotografēt arī pašu R. Polaņski un viņa ģimenes locekļus. Tieši pret šīm publikācijām iebildumus cēluši režisora advokāti, kuri to uzskata par rupju viņa privātās dzīves neaizskaramības pārkāpumu. "Tiesu lieta, kas ierosināta pret Polaņski, nav nekāds attaisnojums, lai paparaci vajātu viņa sievu un bērnus," uzsvērusi režisora advokāte Mariona Greguāra, atgādinot, ka R. Polaņskim ir diezgan negatīva attieksme pret mediju pārstāvjiem jau kopš 1969. gada, kad tie viņu vajāja pēc sievas Šāronas Teitas bojāejas. "Viņš no medijiem izvairās kā no mēra," AP citē advokātes sacīto.

Franču mediju pārstāvji gan apgalvo, ka tikai pildījuši savu pienākumu un lasītājus informējuši par to, kā virzās process, kas ieguvis starptautisku rezonansi. Le Journal du Dimanche, kurā publicētā fotogrāfijā R. Polaņskis redzams slēpjamies aiz aizkara un raugāmies ārā pa logu, juriste uzsvērusi, ka režisoram nav vajadzējis "rēgoties pie loga laikā, kad ārā bija simtiem reportieru". Žurnāls VSD atgādinājis, ka fotogrāfijā, kurā redzami R. Polaņska nepilngadīgie bērni, viņu sejas saskaņā ar Francijas likumdošanu padarītas neatpazīstamas, savukārt žurnāls Voici, kurā redzama R. Polaņska sievas Emanuēlas Seigneres fotogrāfija (sieviete iet pa kādas Šveices pilsētas ielu), uzsvēris, ka režisora kundze atradusies sabiedriskā vietā.