Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Piecu gadu laikā cietumā Sīrijā pakārti 13 000 cilvēki

© SCANPIX

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" paziņojusi, ka slepenā Sīrijas valdības cietumā netālu no Damaskas piecu gadu laikā pakārti 13 000 ieslodzītie.

Britu raidsabiedrība BBC vēsta, ka cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" atklājusi, ka laika posmā no 2011.līdz 2015.gadam reizi nedēļā aptuveni 20-50 cilvēku liela grupa izvesta no cietuma kamerām un nosūtīta uz tiesu. Pēc tam cilvēki tikuši piekauti un slepeni pakārti. Organizācija ir pārliecināta, ka šāda cilvēku nogalināšana akceptēta Sīrijas valdības augstākajos līmeņos. Tikmēr valdība kategoriski noliedz, ka jebkad būtu atbalstījusi un piekritusi ieslodzīto cilvēku nogalināšanai.

"Amnesty International" ziņojums veidots balstoties uz 84 cilvēku sniegtām liecībām par vairāku gadu garumā novēroto slepenajā Sīrijas valdības cietumā.

Visus ieslodzītos tiesājis militārās tiesas tiesnesis, kurš pirms sprieduma paziņošanas ieslodzītajiem uzdevis atbildi, vai viņi veikuši kāda noziegumu. Neatkarīgi no atbildes, teju ikviens ieslodzītais pēc tiesas ticis nogalināts.

Ziņojumā arī atklāts, ka dienu pirms nāves ieslodzītajiem paziņots, ka viņi tiks nogādāti citā ieslodzījuma vietā. Tur šie cilvēki ieslodzīti cietuma kamerās pagrabā, kur aptuveni divas līdz trīs stundas tikuši sisti. Pēc tam viņiem uz acīm uzlikts melns pārsējs. Tikai brīdī, kad viņiem ap kaklu aplikta cilpa paziņots, ka šiem cilvēkiem piespriests nāvessods.

Pēc tam bojāgājušo ķermeņi sakrauti kravas auto un pārvesti uz militāro slimnīcu Damaskā. Vēlāk nogalinātie aprakti masu kapā.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka lielākā daļa slepenajā cietumā ieslodzīto cilvēku bijuši civiliedzīvotāji, kas iestājušies pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.