Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Vēl jāsaņem uzaicinājums no Krievijas, lai novērotu mācības "Zapad"

© Scanpix.ee

Lai Latvijas novērotāji varētu piedalīties Krievijas un Baltkrievijas mācībās "Zapad", ir jāsaņem uzaicinājums no Krievijas, jo ar uzaicinājumu no Baltkrievijas nepietiek, šorīt LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis piebilda, ka minētās mācības ir mūsu un NATO sabiedroto valstu redzeslokā un tas noteikti neesot nekāds ekstrēmais notikums, jo līdzīgas mācības notiek arī citās valstīs.

"Tāpēc nevajadzētu pārspīlēt ar runām, ka tās varētu pārvērsties kaut kādās citās akcijās," sacīja premjers.

Uz jautājumu, kad Latvija varētu saņemt uzaicinājumu no Krievijas, Kučinskis atbildē izteica cerību, ka tas varētu notikt tuvākajā laikā, jo uzaicinājums no Baltkrievijas arī saņemts nesen.

Tikmēr Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina, ka Baltkrievijas vēlme mācību laikā redzēt Baltijas valstu novērotājus ir apsveicama. "NATO dara visu iespējamo, lai Baltijas valstis Krievijas pierobežā justos droši, tas ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem un tā ir garantija, kas tiek izpildīta mutiski un fiziski," sacīja Bērziņš.

Jau ziņots, ka Latvijas Aizsardzības ministrija pagājušajā nedēļā ir saņēmusi Baltkrievijas uzaicinājumu diviem militārajiem novērotājiem piedalīties septembrī paredzētajās Krievijas un Baltkrievijas mācībās "Zapad", aģentūrai LETA pastāstīja AM Preses nodaļas pārstāve Daina Ozoliņa.

Scanpix.ee

Uzaicinājums saņemts pamatojoties uz tā saukto Vīnes dokumentu. Tā ir atbilstoši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO) funkcionējoša vienošanās, kura regulē konvencionālā bruņojuma kontroli ar mērķi veicināt savstarpējo uzticamību un atvērtību, norādīja Ozoliņa.

Jau ziņots, ka arī Lietuva no Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas saņēmusi uzaicinājumu Minskā akreditētajam Lietuvas aizsardzības atašejam piedalīties Krievijas un Baltkrievijas mācību "Zapad" novērošanas programmā. Tāpat Igaunijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka no Baltkrievijas saņēmusi ielūgumu Igaunijas aizsardzības atašejam piedalīties mācību novērošanas programmā.

Satraukumu par mācībām paudušas Baltijas valstis, Ukraina un NATO. Piemēram, Lietuvas izlūkdienesti šīs mācības vērtējuši kā vienu no šā gada lielākajiem apdraudējumiem nacionālajai drošībai, atgādinot, ka iepriekš, 2009. un 2013.gadā, Krievija tajās faktiski slīpējusi iemaņas okupēt Lietuvas dienviddaļu.