Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Simtiem musulmaņu uzbrukuši kristiešiem Ēģiptē; trīs ievainoti

© AFP / Scanpix

Simtiem musulmaņu demonstrantu Ēģiptē ir uzbrukuši varas iestāžu neapstiprinātai baznīcai uz dienvidiem no Kairas, ievainojot trīs kristiešus, sestdien paziņoja Ēģiptes koptu baznīcas diecēze.

Uzbrukums notika pēc piektdienas lūgšanām, kad pie baznīcas ēkas sapulcējās demonstranti un iebruka tajā. Iebrucēji skandēja naidīgus saukļus un aicināja nojaukt baznīcu, kā arī iznīcināja tajā esošos priekšmetus un uzbruka ticīgajiem, pirms ieradās apsardze un iebrucējus izklīdināja.

Ievainotie tika aizvesti uz netālu esošu slimnīcu, informēja Atfihas diecēze.

Baznīcas ēka Gizā pie Kairas vēl nav apstiprināta, bet tajā jau 15 gadus tiek noturētas lūgšanas. Diecēze paziņoja, ka tā oficiāli mēģinājusi legalizēt šīs ēkas statusu pēc 2016.gada likuma, kurā ir formulēti noteikumi baznīcu celtniecībai.

Ēģiptes vietējās varas iestādes bieži atsakās izsniegt atļaujas jaunu baznīcu celšanai, baidoties no musulmaņu radikāļu protestiem. Kristieši reizēm uzceļ baznīcas nelegāli vai ierīko baznīcas citās ēkās.

Ēģiptē, kur dzīvo galvenokārt musulmaņi, kristieši ir apmēram 10% no iedzīvotājiem. Valstī reizēm izceļas reliģiski motivēti nemieri, sevišķi lauku rajonos valsts dienvidos.

Islāmistu kaujinieku uzbrukumos Ēģiptes kristiešu minoritātei kopš 2016.gada decembra ir nogalināti vairāk nekā 100 cilvēku.

Ēģiptē kopš aprīļa ir spēkā ārkārtas stāvoklis, kas noteikts pēc spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukuma divām koptu baznīcām Pūpolsvētdienā. Par šo uzbrukumu uzņēmās atbildību džihādistu grupējuma "Islāma valsts" vietējā filiāle.