Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijas valdība sola pārvietot diktatora Franko pīšļus

© REUTERS/ SCANPIX

Spānijas jaunā sociālistu valdība nolēmusi pārvietot diktatora Francisko Franko pīšļus no plašā mauzoleja pie Madrides un padarīt to par izlīguma vietu valstij, kur joprojām nav rasts viennozīmīgs vērtējums diktatora atstātajam mantojumam.

"Mums vēl nav datuma, bet valdība to izdarīs," pirmdienas vakarā pirmajā televīzijas intervijā kopš stāšanās amatā 2.jūnijā sacīja premjerministrs Pedro Sančess.

Viņš norādīja uz pērn parlamentā apstiprināto nesaistošo priekšlikumu, kurā pausts aicinājums pārvietot Franko pīšļus no Kritušo ielejas mauzoleja un padarīt šo objektu par "fašisma upuru piemiņas vietu".

Spānija nevar pieļaut simbolus, kas šķeļ spāņus.

"Spānija nevar pieļaut simbolus, kas šķeļ spāņus. Kaut kas tāds, kas nav iedomājams Vācijā vai Itālijā - valstīs, kas arī cieta no fašistu diktatūrām - nedrīkst būt iedomājams mūsu valstī," sacīja premjers.

Mauzolejam būtu jāpārtop par "izlīguma, piemiņas vietu visiem spāņiem, nevis atvainošanos par diktatūru", pirmdien sacīja Sociālistu partijas pārstāvis sakariem ar presi Oskars Puente.

Franko joprojām Spānijā ir pretrunīgi vērtēta personība, un valsts vēsture joprojām šķeļ spāņu sabiedrību.

Par pilsoņkara cēloņiem un nozīmi joprojām valda dziļa nevienprātība. Konflikts valsti burtiski sašķēla divās daļās, abām karojošajām pusēm izrādot neiedomājamu brutalitāti, un tā sekas izjūtamas arī pēc septiņām desmitgadēm.

Pārejas periodā uz demokrātiju 1975.gadā Spānijas politiskie līderi vienojās par pagātnes noziegumu vaininieku amnestiju, lai to radīto naidu valsts varētu atstāt pagātnē un virzīties tālāk.