Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Ugunsgrēks, kas prasīja trīs cilvēku dzīvības - murgs Šauļu daudzdzīvokļu mājā

© Pixabay.com

Pirmdienas pēcpusdienā Lietuvā, Šauļos kādas sievietes acu priekšā, mēģinot glābties no dzīvokli pārņēmušajām liesmām, no devītā stāva balkona izkritusi septiņpadsmitgadīga meitene, kuras dzīvība vēlāk izdzisa slimnīcā, raksta lrytas.lt.

Aculiecinie stāstīja, ka liktenīgajā dienā ciemojās pie drauga, kurš dzīvo divpadsmit stāvu ēkā. “Mana drauga dzīvoklis atrodas astotajā stāvā. Kad devītā stāva dzīvoklī izcēlās ugunsgrēks, es dzirdēju kliedzienus un izskrēju uz balkona.

Es redzēju meiteni sēžam uz devītā stāva balkona un saucam pēc palīdzības. Viņas sāni bija melni. Meitene kliedza, ka viņai deg kāja. Stikls sprāga, meitene kliedza, ka šķembas nodara sāpes. Runāju ar meiteni, mēģināju viņu nomierināt, teicu, lai ir pacietīga, jo palīdzība jau ir ceļā.

Meitene raudāja un kliedza, ka nolēks lejā. Es mēģināju viņu atrunāt, teicu, lai viņa ir pacietīga, jo viņa nomirs, ja viņa lēks. Pēc tam viņa uzkāpa pāri balkonam un ar rokām karājās pie tā malas. Varbūt viņai paslīdēja roka, varbūt viņai pietrūka spēka, un viņa vairs nevarēja noturēties...

Atbraukušie ugunsdzēsēji jau būvēja kāpnes...”

Ugunsdzēsējiem bija nepieciešama arī mediķu palīdzība - ugunsgrēks, kas prasīja trīs cilvēku dzīvības, divpadsmit stāvu nama devītā stāva dzīvoklī izcēlās pirmdien ap pulksten vieniem. Meitene, kura nokrita no devītā stāva balkona ugunsdzēsēju acu priekšā, tika nogādāta slimnīcā, kur vakarā nomira. 7. jūlijā viņa būtu nosvinējusi savu astoņpadsmito dzimšanas dienu.

Pēc ugunsgrēka lokalizācijas dzīvoklī tika atrasts tur dzīvojoša 44 gadus veca vīrieša līķis, bet vēl viens līķis tika atrasts devītā stāva kāpņu telpā. Dzēšot ugunsgrēku, no daudzdzīvokļu mājas evakuēti 43 cilvēki, mediķu palīdzība bija nepieciešama deviņiem cilvēkiem: pieciem no viņiem medicīniskā palīdzība sniegta uz vietas, četri nogādāti slimnīcā. Mediķu palīdzība bija nepieciešama arī trim ugunsdzēsējiem.

Mājas iedzīvotāji stāsta, ka dzīvoklī bieži notika skaļas ballītes ar alkoholu, arī ugunsgrēka dienā kaimiņi, sajūtot dūmus, divus vīriešus dzērumā atrada kāpņutelpā pie dzīvokļa, turklāt degošā dzīvokļa durvis bija aizslēgtas - iespējams, tāpēc bojā gājusī meitene meklēja glābiņu caur balkonu.

Šauļu ugunsdzēsības glābšanas pārvaldes priekšnieks komentēja: "Dzeršana, smēķēšana, neuzmanīga rīcība ar uguni - citi ugunsgrēka cēloņi vēl nav noskaidroti.”

Meitene, kura no degošā dzīvokļa izskrēja uz balkonu, būtu varējusi izglābties, ja šīs augstceltnes balkonos nebūtu akli aizvērtas evakuācijas lūkas, kas nodrošina izeju uz balkoniem zemāk vai augstāk. “Evakuācijas lūkas augstceltņu balkonos aizzīmogo dzīvokļu īpašnieki, baidoties no zādzībām vai balkonos ierīkojot atpūtas vietas. To nedrīkt darīt, bet cilvēki ignorē aizliegumus un tādējādi rada draudus sev un saviem kaimiņiem.”