Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps tiesas sēdē noliedz vainu visās pret viņa izvirzītajās apsūdzībās

© AP/Scanpix/Leta

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien tiesā neatzina savu vainu apsūdzībās krimināllietā saistībā ar viņa mēģinājumiem palikt pie varas pēc zaudējuma 2020.gada prezidenta vēlēšanās.

"Neesmu vainīgs," tiesā Vašingtonā teica Tramps.

Tiesa nolēma, ka nākamā sēde šajā lietā notiks 28.augustā. Trampam nebūs obligāti jāpiedalās šajā sēdē.

Pie tiesas ēkas bija sapulcējušies vairāki desmiti protestētāju - gan Trampa pretinieki, gan atbalstītāji.

Pēc tiesas sēdes lidostā Tramps īsā uzrunā žurnālistiem pauda viedokli, ka apsūdzības viņam esot izvirzītas politisku iemeslu dēļ, taču neatbildēja uz jautājumiem un devās projām.

Jau ziņots, ka apsūdzības šajā krimināllietā Trampam tika izvirzītas otrdien.

Viņš tiek apsūdzēts mēģinājumā apkrāpt valsti un ierobežot pilsoņu tiesības, oficiālo procedūru kavēšanā un liecinieka ietekmēšanā.

Ar šo apsūdzību izvirzīšanu noslēdzās izmeklēšana par nemieriem, kas 2021.gada 6.janvārī notika ASV Kapitolijā.

Trampam iepriekš izvirzītas apsūdzības divās citās krimināllietās - par vairāku simtu slepenu dokumentu nelikumīgu paturēšanu par un par biznesa dokumentu viltošanu saistībā ar klusēšanas naudas maksāšanu pornofilmu aktrisei. Tiesas prāvas šajās lietās sāksies nākamgad.

Izmeklēšanā par mēģinājumu palikt amatā pēc prezidenta vēlēšanām galvenā uzmanība tika pievērsta Trampa rīcībai divu mēnešu laikā no viņa zaudējuma līdz nemieriem Vašingtonā, kad viņa atbalstītāji iebruka Kongresā, kur likumdevējiem bija paredzēts apstiprināt demokrāta Džo Baidena uzvaru.

Apsūdzības rakstā minēti seši vārdā nenosaukti līdzdalībnieki - četri juristi, Tieslietu ministrijas amatpersona un politiskais konsultants.

Tramps cenšas panākt savas kandidatūras izvirzīšanu no Republikāņu partijas nākamā gada prezidenta vēlēšanās, un viņam ir labas izredzes uzvarēt republikāņu priekšvēlēšanās.