Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Lībijas ministre pēc tikšanās ar Izraēlas kolēģi zaudē amatu

© AFP/Scanpix/Leta

Pēc tikšanās ar Izraēlas ārlietu ministru Eliju Koenu no amata atstādināta viņa Lībijas kolēģē Nadžla al Manguša.

Premjerministrs Abdulhamids Dbeiba svētdienas vakarā paziņoja, ka Manguša "uz laiku atstādināta" un tiks pakļauta "administratīvai izmeklēšanai".

Lai gan Ārlietu ministrija paziņojusi, ka tā bijusi neoficiāla tikšanās, ziņas par to jau izsaukušas ielu protestus vairākās Lībijas pilsētās.

Izraēlas Ārlietu ministrijas paziņojums, ka iepriekšējā nedēļā abu valstu ministri ir tikušies, svētdien Lībijā izraisījis politisku skandālu.

Koens ar Manguušu, kas pārstāv Tripoles valdību, ticies Itālijas ārlietu ministra Antonio Tajāni organizētā sanāksmē Romā.

Izraēlas Ārlietu ministrija norādījusi, ka tā ir pirmā šāda veida diplomātiskā iniciatīva abu valstu starpā.

Tikmēr Lībijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Manguša "atteikusies tikties ar jebkuru" Izraēlas pārstāvi.

"Romā notikušais bija nejaušs un neoficiāls kontakts tikšanās laikā ar itāļu kolēģi, kas nesaturēja jebkādas sarunas, vienošanos vai konsultācijas," norādījusi ministrija.

Šīs tikšanās laikā Manguša atkārtoti un nepārprotami paudusi Lībijas nostāju palestīniešu jautājumā, uzsvērusi ministrija, apsūdzot Izraēlu mēģinājumos notikušo pasniegt kā tikšanos un sarunas.

Tikmēr Izraēlas Ārlietu ministrija, atsaucoties uz Koenu, paziņojusi, ka tikusi pārrunāta nepieciešamība saglabāt Lībijas ebreju vēsturisko mantojumu, tostarp atjaunot sinagogas un ebreju kapsētas.

Bijušā diktatora Muamara Kadafi režīma laikā tūkstošiem ebreju tika padzīti no Lībijas un daudzas sinagogas tika sagrautas.

Svētdienas vakarā Tripolē un tās priekšpilsētās sākās protesti pret iespējamo attiecību normalizāciju ar Izraēlu.

Protesti izplatījās arī uz citām pilsētām.

Jaunieši, kas ielās bija izgājuši ar palestīniešu karogiem, cēla barikādes un dedzināja riepas.

Pēc Kadafi gāšanas 2011.gadā Lībijā valda haoss un valstī pastāv divas konkurējošas valdības. Tripolē bāzējas starptautiski atzītā valdība, kamēr valsts austrumdaļu kontrolē vietējo bruņoto formējumu vadonis Halifa Haftars.