Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Austrālijā pirmo reizi pasaulē sievietes smadzenēs atrasts dzīvs tārps

© Scanpix

Pirmo reizi pasaulē zinātnieki apgalvo, ka Austrālijā sievietes smadzenēs atrasts 8 cm garš tārps, raksta bbc.com.

"Auklai līdzīgā struktūra" tika izvilkta no pacientes bojātās frontālās daivas operācijas laikā, kas notika pagājušajā gadā.

"Tas noteikti nebija tas, ko mēs gaidījām. Visi bija šokēti," sacīja operācijas ķirurģe Dr. Hari Prija Bandi.

64 gadus vecā sieviete vairākus mēnešus cieta no tādiem simptomiem kā sāpes vēderā, klepus un svīšana naktī, kas pārauga aizmāršībā un depresijā.

Sieviete tika ievietota slimnīcā 2021. gada janvāra beigās, un vēlāk skenēšana atklāja "netipisku bojājumu smadzeņu labajā priekšējā daivā,” taču viņas stāvokļa cēloni atklāja tikai Dr. Bandi biopsijas laikā 2022. gada jūnijā.

Tiek uzskatīts, ka šis gadījums ir pirmais kāpuru invāzijas un attīstības gadījums cilvēka smadzenēs, ziņo pētnieki žurnālā “Emerging Infectious Diseases”, aprakstot šo gadījumu.

Neiroķirurģe, kura atrada tārpu, sacīja, ka tikai tad, kad sāka pieskarties smadzeņu daļai, kas skenējumos bija izskatījusies ļoti dīvaini, saprata, kas notiek.

"Es nodomāju - jūs nevarētu redzēt neko neparastāku," sacīja Dr. Bandi. "Es paņēmu pinceti, izvilku to ārā un domāju - kas tas ir? Tas kustas!"

"Visi bija šokēti. Un tārps, ko mēs atradām, kustējās diezgan enerģiski ārpus smadzenēm," viņa sacīja.

"Ikviens operāciju zālē piedzīvoja šoku, kad izrādījās, ka anomālija bija kustīgs, dzīvs 8 cm garš gaiši sarkans tārps," sacīja daktere. "Tas nekad iepriekš nav dokumentēts."

Pētnieki brīdina, ka šis gadījums liecina par paaugstinātu slimību un infekciju pārnešanas risku no dzīvniekiem uz cilvēkiem.

Apaļtārps Ophidascaris robertsi ir izplatīts un sastopamas lielākajā daļā Austrālijas.

Zinātnieki saka, ka sieviete apaļo tārpu, visticamāk, noķēra pēc tam, kad netālu no savas dzīvesvietas ezera tuvumā bija savākusi vietējo zāli. Iespējams, ka sieviete kļuva par "nejaušu tārpa saimnieku" pēc tam, kad ēdiena gatavošanai izmantoja lopbarībā iegūtos augus, kas bija piesārņoti ar parazītu olām.

Šobrīd sieviete pēc pārciestās operācijas un atbrīvošanas no parazīta atveseļojoties ļoti labi.

Pēdējo 30 gadu laikā ir parādījušies 30 jauni infekciju veidi. Trīs ceturtdaļas no tām ir infekcijas slimības, kas no dzīvniekiem pārcēlušās uz cilvēkiem.

"Tas tikai parāda, ka cilvēku populācija pieaug, mēs virzāmies tuvāk un iejaucamies dzīvnieku dzīvotnēs. Šo problēmu mēs redzam atkal un atkal, piemēram, vīruss, kas no savvaļas sikspārņiem ir pārnācis uz mājas cūkām un pēc tam cilvēkiem.

Lai gan Covid tagad lēnām izzūd, epidemiologiem un valdībām ir patiešām svarīgi pārliecināties, ka viņiem ir laba infekcijas slimību uzraudzība."