Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Šausmas festivālā “Burning Man” - spēcīgas lietusgāzes iesprostojušas dalībniekus, slēgtas izejas, atrasts miris vīrietis

© Scanpix

Desmitiem tūkstošu cilvēku svētdien bija iestrēguši dziļos dubļos Nevadas tuksnesī pēc tam, kad lietus pārvērta ikgadējā festivāla “Burning Man” vietu par purvu. Policija ziņo arī par vienu bojāgājušo, vēsta lrytas.lt.

Internetā ievietotajos video redzams, kā festivāla apmeklētāji cīnās ar slapjiem dubļiem, daži izmanto atkritumu maisus kā pagaidu apavus, bet daudzi transportlīdzekļi ir iestrēguši dubļos.

Pasākums, kam bija paredzēts notiks 9 dienas, un kas svin mākslu un pašizpausmi, pulcēja ap 70 tūkstošu cilvēku, tomēr visi pasākumi tika atcelti pēc tam, kad lietus iznīcināja deju grīdas, ballīšu vietas,mākslas instalācijas un citas būves. Policija ziņo, ka izmeklē arī vienu nāves gadījumu, taču sīkāku informāciju nesniedz.

Festivāls norisinās attālā vietā, uz kuru ved tikai viens izmantojams ceļš. Dalībniekiem bija jādodas ar kājām vairāku stundu garā ceļā, cenšoties sasniegt tuvāko izeju un atrast transportu.

“Apmēram 10 km pārgājiens nakts vidū cauri dziļiem un slideniem dubļiem, bet man izdevās tikt ārā,” sociālajos tīklos raksta viens no festivāla dalībniekiem, advokāts Nīls Katjals. “Ir ļoti slidens, un dubļi kā cements pielīp pie apaviem.”

Festivāla apmeklētāji tika lūgti taupīt pārtiku un ūdeni pēc tam, kad piektdienas vakarā sākās spēcīgas lietusgāzes. Festivālam bija jābeidzas pirmdien.

Festivāla organizatori arī brīdinājuši, ka pārvietoties pa ceļu var tikai pilnpiedziņas automašīnas ar bezceļu riepām.

"Visi pārējie būs iestrēguši. Un, ja uz ceļiem ir iestrēgušas automašīnas, tas apgrūtinās izbraukšanu,” teikts īpašaji izveidotajā vietnē “2023 Survival Guide”.

Nepieciešamības gadījumā ir iespējams aiziet līdz tuvākajam ceļam, kur tiks nodrošināti autobusi, kas nogādātu cilvēkus Reno pilsētā. Teritorijā tika uzstādītas mobilo tālruņu piekabes un pieejams publiskais Wi-Fi. Organizatori apliecināja, ka viņi šādai situācijai ir bijuši gatavi.

Pērn šī festivāla dalībnieki saskārās ar lielu karstumu un stipru vēju. Festivāla atklāšanas gadā - 1986. gadā - Sanfrancisko rīkotais festivāls "Burning Man" tika uzskatīts par nesaprotamu notikumu, kaut ko pa vidu starp kultūras svētkiem un garīgu atelpu.

Festivāls, uz kuru biļetes maksā simtiem dolāru, katru gadu beidzas ar 12 metrus gara cilvēka tēla svinīgu sadedzināšanu. Kopš 1990. gada festivāls tiek rīkots Black Rock tuksnesī, aizsargājamā teritorijā Nevadas ziemeļrietumos.