Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas kopražojuma filma "Pieci ar pusi mīlas stāsti kādā dzīvoklī" saņem balvu Tallinas kinofestivālā

© pixabay.com

Tallinas kinofestivālā "Melnās naktis" programmā "Rebels With a Cause" par labāko atzīta režisora Toma Vengra Lietuvas, Latvijas un Īrijas kopražojuma spēlfilma "Pieci ar pusi mīlas stāsti kādā dzīvoklī", aģentūru LETA informēja filmas veidotāju pārstāve Liene Vinovska.

Žūriju vadīja producents Džims Stārks, kurš producējis Džima Džārmuša filmas "Ārpus likuma", "Nakts virs zemes" un citas. Viņš ir arī viens no kinoteātros nesen izrādītās Rūbena Estlunda filmas "Skumju trīsstūris" producentiem. Balvu no žūrijas priekšēdētāja rokām festivāla noslēguma ceremonijā saņēma Studijas Lokomotīve producents Roberts Vinovskis.

Romantiskajā drāmā "Pieci ar pusi mīlas stāsti kādā dzīvoklī" darbība notiek "Airbnb" īres dzīvoklī Viļņā, kur ierodas viesi no Polijas, Ungārijas, Izraēlas un Īrijas. Ar katru jaunu tiešsaistes rezervāciju skatītāja acu priekšā risinās stāsti par mīlestību, vainu, cerību un naidu. Kad ierodas dzīvokļa uzkopēja, lai to sagatavotu nākamajiem iemītniekiem, par kaislībām, kas risinājušās starp senās ēkas sienām liecina vien mājieni, netiešas norādes un pamesti vai pazuduši priekšmeti.

Galveno varoni atveido Lietuvā dzīvojošā latviešu aktrise Velta Žīgure, filmas operators ir Jurģis Kmins, kostīmu māksliniece ir Liene Dobrāja, kopproducenti ir Dominiks Jarmakovičs un Roberts Vinovskis.

Filmas režisors Vengris dzimis un audzis ASV, Lietuvas emigrantu ģimenē. Skolojies Kolumbijas universitātē, kur ieguvis bakalaura grādu, pabeidzis arī Lietuvas Mākslas akadēmiju, bet maģistra grādu režijā ieguvis Amerikas Filmu Institūtā

Tallinas kinofestivāls "Melnās naktis"šogad notika jau 27.reizi. 2014.gadā tas tika akreditēts kā viens no tikai 15 "A" klases kinofestivāliem un izaudzis par vienu no Ziemeļeiropā lielākajiem kinoindustrijas pasākumiem ar piecām konkursa programmām un vairākiem satelītfestivāliem. Pērn Tallinas festivālu apmeklēja aptuveni 80 000 kinoskatītāju un 2000 akreditētu viesu no 75 valstīm.