Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā deputāts vēlas turpināt strādāt no cietuma

© Scanpix

Negaidīts lūgums saņemts no Lietuvas Seima deputāta Vītauta Gapša - par kukuļņemšanu "MG Baltic" politiskās korupcijas lietā notiesātais deputāts vēlētos attālināti pievienoties Seima komitejas sēdēm - tieši no cietuma, raksta tv3.lt.

Seima deputātam joprojām ir mandāts, tāpēc Darba partija atbalsta kolēģa lūgumu, kamēr citi iebilst, ka V. Gapša šādi ņirgājas par parlamenta darbu.

Tiesa, izskatās, ka Seima deputātam aiz restēm nāksies meklēt citas nodarbes - Ieslodzījuma vietu dienests lūgumu noraidīja - nevienam ieslodzītajiem nav piekļuves internetam.

Piektdien apritēs divas nedēļas, kopš Lietuvas Seima deputāts Vītauts Gapša dienas pavada aiz restēm vienā no Kauņas cietuma vienībām.

Politiskās korupcijas lietā uz 4 ar pusi gadiem aiz restēm nosūtītais Gapša ne tikai labprātīgi neatsakās no mandāta, bet arī cer turpināt darbu parlamentā - viņš vērsās Ieslodzījuma vietu dienestā, lūdzot atļaut attālināti piedalīties Seima komiteju sēdēs. Šo vēlmi atbalstījuši arī notiesātā Darba partijas biedri.

“Mēs esam strādājuši no dažādām vietām - no Ēģiptes, no citām vietās kāds pieslēdzas. Apstākļi ir tādi, kādi tie ir. Ja cilvēks vēlas pildīt savus pienākumus, man šķiet, ka viņam ir tādas tiesības," sacīja Darba partijas priekšsēdētājs Andrius Mazuronis.

V. Gapša vairs nesaņem Seima deputāta algu - saskaņā ar Lietuvas Statūtiem parlamentārietis drīkst balsot, tikai fiziski atrodoties Seima zālē, tāpēc politiķa gadījumā tas nav iespējams.

Taču ekspremjers Sauļus Skvernelis uz V. Gapša lūgumu raugās liberāli: “Nav liela problēma ierīkot speciālu telpu, kur ir interneta pieslēgums, lai varētu piedalīties, kur var piedalīties. Neviens neliedz rakstīt likumprojektus, kamēr esi tur, kolēģi var uztaisīt prezentāciju. Šodien ir tāda situācija - viņš ir Seima deputāts cietumā, un līdz mandāta atņemšanai vajag rast iespējas.”

Taču Lietuvas Ieslodzījuma vietu dienests Gapša lūgumu noraidīja. Noteikumi ļauj notiesātajiem izmantot datoru izglītības vai darba vajadzībām, taču bez interneta. Līdz ar to Seima deputāta darba attiecības paliks tikai teorētiskas.