Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Kāda būs 2024. gada krāsa?

© Scanpix

Ja mēs varētu vizualizēt nākamo gadu, kādā krāsā tas būtu? Pantone Color Institute eksperti ik gadu izpēta augstās modes un interjera dizaina tendences, popkultūras momentus un cilvēka psiholoģiju, lai izdarītu savu izvēli, nosakot “gada krāsu”, stāsta cnn.com.

Saskaņā ar viņu pētījumiem, 2024. gada tonis ir “Peach Fuzz” - viegls augļu tonis, kas uzbur mieru un rāmumu.

"Mēs savā dzīvē piedzīvojam daudz satricinājumu, un mums ir vajadzīga krāsa, kas ir mierinoša," sacīja Pantone krāsu speciāliste Leatrise Eismane. "Tas ir silts un mājīgs tonis. Un tas ir ļoti taustāms. Mēs uzskatām, ka tādā laikā kā šis tauste ir ļoti svarīga - pieskarties citiem cilvēkiem.”

Persiku toņi ir kļuvuši par 2024. gada pavasara-vasaras populārākajiem toņiem, īpaši Milānā, kur vadošie ir tādi itāļu nami kā Gucci, Jil Sander un Sportmax.

Bet krāsu atlases izpētes process ir kumulatīvs, un nepietiek tikai ar jaunāko persiku toņu apskati, saka Eismane. Toņa izvēli noteica arī Bejonsē Met Gala 2016. gada tērps, kad mēs viņu redzējām persiku krāsā.

Kāds sakars sarkanā paklāja mirklim 2016. gadā ar 2024. gada laikmetu?

"Mēs jutām, ka Bejonsē izskats ir kaut kas tāds, kam joprojām ir dzīvība šodien," viņa teica. “Ja mēs to redzējām 2016. gadā, un mums joprojām šķiet, ka tā ir vērtīga ideja, mēs izmantojam šo ideju. Mēs neaizmirstam to, ko esam redzējuši iepriekš."

Pieaug arī persiku krāsas popkultūras mirkļi - piemēram, Zoes Kravicas persiku krāsas Oskara de la Renta kleita, kas tika vilkta 2020. gada SAG balvu pasniegšanas ceremonijā, nokļuva mēdiju virsrakstos ar savu klasisko vintage stila pievilcību.

"Mēs domājam, ka persiks ir ļoti nostalģiska krāsa," sacīja Eismane. "Biežāk sievietes krāsa. Un tomēr tā ir pielāgojama un izmantojama arī vīriešu garderobē un interjerā. Es domāju, ka tas runā par toņa mūsdienīgumu.”

Šogad tiek atzīmēta arī Pantone iniciatīvas Gada krāsa 25. gadadiena. Krāsu psiholoģija, kas ir Eismanas un viņas komandas atlases principu pamatā, ir balstīta uz izturību, optimismu, drosmi un spēku, atsaucoties uz mūsu pastāvīgi nemierīgajiem laikiem.

Pirmā Pantone Gada krāsa tika nosaukta 1999. gadā, un tā bija debeszila. “Tas bija brīnišķīgi, cerīgi, visas tās brīnišķīgās lietas, ko jūtat, domājot par nākotni. Bet bija arī bailes, ka visi pulksteņi apstāsies, iestājoties 2000. gadam," viņa sacīja. "Tas bija mūsu izaicinājums. Bet mums tas bija vienkārši - debesu krāsa, tas, kas atrodas mūsu priekšā.”

Ja 1999. gads bija saistīts ar nezināmā aptveršanu un zilu debesu domāšanu, Pantone paredz klusu atkāpšanos uz iekšu 2024. gadā. “2023. gadā mēs svinējām izkļūšanu no pagājušā gada savārguma,” sacīja Eismane. "Mēs jūtam, ka nākamgad, kad atmosfērā mums apkārt ir tik daudz virpuļošanas, būs nepieciešams klusums, miers, atelpa, un tas ir tas, ko mums sniegs persiks."

View this post on Instagram

A post shared by PANTONE (@pantone)