Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievija lepojas ar jauniem produktu noieta tirgiem, kuriem piepulcējusies arī Latvija

© video ekrānšāviņš

Baltkrievijas mediji ziņo, ka valstī saražotā cukura eksports 2023. gadā veidoja ceturto daļu no kopējā darījumu apjoma par lauksaimniecības produktu piegādi ar Baltkrievijas Universālās tirdzniecības biržas (BUTB) starpniecību. Medijiem par to paziņoja BUTB preses dienests

Baltā cukura eksports 2023.gadā veidoja aptuveni 26 tūkstošus tonnu jeb 2,5 reizes vairāk nekā 2022.gadā. Savukārt biešu mīkstuma un melases piegādes pieauga par 63% - līdz 157 tūkstošiem tonnu. Biešu mīkstums un melase ir cukura ražošanas blakusprodukti, ko izmanto konditorejas rūpniecībā.

Pērn galvenie cukura pircēji ar BUTB starpniecību bija uzņēmumi no Centrālāzijas un Eiropas. Tajā pašā laikā Kazahstāna kļuva par līderi darījumu apjoma ziņā. Uz šo valsti tika eksportēti 10,4 tūkstoši tonnu cukura, kas ir par trešdaļu vairāk nekā 2022.gadā.

Šīs produkcijas piegāžu pieaugums saistīts ne tikai ar labu cukurbiešu ražu, bet arī ar pastāvīgo klientu loka paplašināšanos. 2022.gadā cukuru biržā regulāri iegādājās četras ārvalstu kompānijas, un jau 2023.gadā tādas bija 11.

Līdzīga aina ir ar biešu mīkstuma un melases eksportu, kas galvenokārt tiek piegādāti uz Eiropas Savienības valstīm. Pēdējā gada laikā BUTB piesaistīja septiņus jaunus pircējus no Polijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Tas nodrošināja augstu pozitīvu dinamiku šajā produktu jomā.

Kopumā 2023. gada beigās lauksaimniecības produkcijas eksporta apjoms pieauga līdz 155 miljoniem ASV dolāru, kas ir par 65% vairāk nekā 2022. gadā. Kā pircēji darbojās uzņēmumi no 15 valstīm, trīs lielākie lauksaimniecības produktu tirgi bija Krievija, Šveice un Lietuva.

Labi aug ne tikai cukura un tā blakusproduktu eksports, bet arī zāģmateriālu. To eksports 2023. gadā pieauga līdz 1,4 miljoniem kubikmetru, kas ir divas reizes vairāk nekā 2022. gadā.