Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

"Fico uz cietumu!" Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret Fico valdību

© Reuters/Scanpix/Leta

Slovākijā ceturtdien tūkstošiem cilvēku protestēja pret populistisko premjerministru Robertu Fico, kurš amatā ir kopš oktobra beigām.

Galvaspilsētā Bratislavā, Košicē valsts austrumos un vēl 13 pilsētās slovāki ceturtdienas vakarā izgāja ielās, vēstīja ziņu kanāls "TA3".

Protestētājiem rokās bija plakāti ar uzrakstiem "Stop Fico", "Fico uz cietumu!" un "Visu nevar darīt". Izskanēja arī atbalsta saukļi bijušajam ārlietu ministram Ivanam Korčokam, kuram sabiedriskās aptaujas domās ir no opozīcijas kandidātiem vislielākās izredzes maijā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Trīs opozīcijas partiju organizētie protesti bija vērsti pret plānoto īpašo lietu prokuratūras USP likvidēšanu. USP ir atbildīga par organizētās noziedzības un politisko noziegumu izmeklēšanu, bet Fico valdība to atzinusi par pārāk "politizētu" un vēlas izformēt. Paredzēts, ka lietas no speciālās prokuratūras pārņems reģionālās prokuratūras, kas ar šādiem noziegumiem, tostarp organizēto noziedzību un ekstrēmismu, nav nodarbojušās 20 gadus.

Pēc Fico pretinieku koalīcijas uzvaras parlamenta vēlēšanās 2020.gadā par USP vadītāju pēc pretrunīgu likuma grozījumu pieņemšanas kļuva koalīciju atbalstošais bijušais politiķis Daniels Lipšics. Fico un viņa kreisi populistiskā partija "Smer" apsūdzēja Lipšicu īpašo izmeklēšanu prokuratūras ļaunprātīgā izmantošanā, lai "iznīcinātu" partiju "Smer", kas īslaicīgi bija parlamenta opozīcijā.

Atgriežoties pie varas "Smer" ne tikai vēlas atcelt no amata Lipšicu, bet arī likvidēt visu īpašo lietu prokuratūru. Opozīcija savukārt brīdinājusi par tiesiskuma apdraudējumu un apsūdzējusi valdību vēlmē piesegt augsta līmeņa korupcijas lietas no Fico partijas iepriekšējo valdību laika.

Pret Fico valdības plāniem slēgt īpašo lietu prokuratūru jau iepriekš notikušas vairākas plašas protesta akcijas.

Eiropas Parlaments (EP) šomēnes apšaubīja Slovākijas spēju apkarot korupciju un aizsargāt Eiropas Savienības (ES) budžetu, ja grozījumi tiks pieņemti. Arī Eiropas Prokuratūra paziņoja, ka Slovākijas plāni apdraud ES finanšu interešu aizsardzību un bloka pretkorupcijas sistēmu.

Jaunā Fico valdība nāca pie varas pēc parlamenta vēlēšanām 30.septembrī. Fico vadītajai partijai vēlēšanu kampaņā bija prokrieviska un antiamerikāniska platforma. Šī Fico ir ceturtā reize premjerministra amatā.

Vairāki ar partiju saistīti cilvēki ir ierauti korupcijas skandālos. Fico kritiķi bažījas, ka viņa atgriešanās varētu novest pie tā, ka Slovākija atteiksies no prorietumnieciskā kursa un sekos premjerministra Viktora Orbāna vadītās Ungārijas piemēram.