Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina slepenās bāzēs sākusi ražot jaunus ieročus

© Pixabay.com

Kopš pilna mēroga konflikta sākuma Ukrainas inženieri ir izmēģinājuši jaunas raķetes un sākuši kaujas bezpilota lidaparātu masveida ražošanu, raksta izdevums Time.

Ukrainas karš ar Krieviju ir iegājis jaunā fāzē, kur vislielāko lomu spēlē tieši bezpilota lidaparātu triecieni dziļi Krievijas teritorijā. Ziņu avoti apgalvo, ka slepenās Ukrainas bāzēs tiek izstrādāti jauni ieroči - amerikāņu žurnālists Saimons Šusters par to raksta žurnālā Time.

"Mums nav laika pārbaudīt šīs lietas poligonā... Mēs tās pārbaudām kaujā," sakot Ukrainas stratēģiskās rūpniecības ministrs Aleksandrs Kamišins. Viņš pārrauga militāro rūpniecību un bieži pats dodas pārbaudīt jaunākos ieročus uz palaišanas platformas. Šādi eksperimenti, visticamāk, noteiks šī militārā konflikta nākamo posmu.

Ukraiņi cenšas samazināt savu atkarību no Rietumu ieročiem, vairāk ražojot savus. Pēc Kamišina teiktā, gandrīz visi pēdējā laika triecieni objektiem Krievijā tika veikti, nevis izmantojot ārvalstu krājumus, bet gan no Ukrainas rūpnīcām un slepenām darbnīcām. Taču, lai šī stratēģija darbotos, Ukrainai būs jāpārvar vairākas grūtības, piemēram, tai ir jāpielāgo sava vecā un nolietotā ieroču rūpniecība tās Rietumu sabiedroto progresīvajiem sasniegumiem un iespējām.

Nesenās vizītes laikā Baltajā namā Zelenskis lūdza ne tikai finansiālu un militāru palīdzību, bet, kas ir tikpat svarīgi, arī licences, kas Ukrainai nepieciešamas amerikāņu ieroču ražošanai un remontam.

Teorētiski plāns varētu darboties, jo, saskaņā ar ASV tiesību aktiem, Baidenam ir tiesības bez Kongresa apstiprinājuma nodot licences, kas palīdzēs uzsākt vietējo Ukrainas ieroču ražošanu, tomēr lēmumam ir jāiziet sarežģīts ASV valdības apstiprināšanas process, un, kas ir būtiski, Ukrainai būs nepieciešama palīdzība miljardiem dolāru apmērā, lai atdzīvinātu savu ieroču nozari.

Vēl grūtāks ir darbs, kas jāpaveic Ukrainas iekšienē, - militāro nozari skāruši Krievijas raķešu uzbrukumi, un, pēc iekšējās informācijas, pirmajā gadā pēc konflikta sākuma Ukrainas pašas produkcija bija trūcīga. Daži Zelenska padomdevēji rūpniecību tagad uzskata par Ukrainas labāko cerību uz uzvaru karā.

Kamišins, bijušais investīciju baņķieris Kijivā, tiek uztverts kā viens no prezidenta jaunajiem favorītiem, un viņa priekšā stāvošais uzdevums ir milzīgs - viņam būs ne tikai jāiedveš dzīvība dīkstāvē esošās Ukrainas rūpnīcās, bet dažos gadījumos tās būs jāpārstrādā pilnīgi jauniem mērķiem.

"Lai cik daudz parasto ieroču mēs ražotu, mēs nespēsim panākt Krieviju. Mums ir jāizmanto progresīvas tehnoloģijas, lai atrastu jaunu pieeju," saka Kamišins.

Līdz šim progress ir bijis iespaidīgs - kopš pilna mēroga konflikta sākuma Ukrainas inženieri ir izmēģinājuši jaunas raķetes un sākuši kaujas dronu masveida ražošanu. Izmantojot vecas amerikāņu raķetes, ukraiņi izstrādāja sistēmu Krievijas lidmašīnu notriekšanai.

Tuvākajos mēnešos Ukrainas galvenais uzdevums būs ārvalstu partneru piesaiste Ukrainas ieroču rūpniecībai, kā arī Rietumu ieroču ražošanai un remontam nepieciešamo licenču iegūšana. "Iepriekš mūsu modelis bija šāds: dodiet mums šo. Tagad mūsu modelis būs šāds: darīsim to kopā," saka Aleksandrs Kamišins.